Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Alla ungdomar har rätt till ett sommarjobb

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För barn och ungdomar i Norrtälje kommun väntar nu en lång och välförtjänt sommar. Det är en tid som vi förknippar med mycket sol och bad, men också med ungdomar som sommarjobbar.

Många väntar nu med spänning på att få börja sitt första sommarjobb, vilket kommer att leda dem, för första gången i deras liv, in på arbetsmarknaden och livets verkligheter. I år är däremot sommarjobben i Norrtälje kommun begränsade, vilket tyvärr leder till att fler unga kommer att stå utan sommarjobb. Därför kämpar vi i SSU Norrtälje för att återinföra sommarjobbsgarantin, för ett jämlikt samhälle där alla ungdomar ges samma förutsättningar till att bidra och tjäna sina egna första slantar.

Tyvärr är det inte alltid lätt att själv hitta ett sommarjobb som passar. Därför vill vi att kommunen ska garantera ett sommarjobb för alla ungdomar, skriver Johannes Salo och Alja Obradovac. Foto: Marcus Ericsson, TT.

Annons

Annons

Arbetsmarknaden är stor och antalet arbetsvilliga ungdomar är många - men möjligheterna i Norrtälje kommun är få och begränsade. Söktrycket för sommarjobb hos flera av företagen, affärerna och andra privata verksamheter här i kommunen är alltid hög och platserna blir oftast utlottade.

Tyvärr fångar inte den privata sektorn upp alla unga som vill ha ett sommarjobb. Det är just därför det är så viktigt att kommunen kan erbjuda ett sommarjobb till alla som söker. För ens första sommarjobb har en väldigt stor betydelse för ens framtid. När man sommarjobbar får man ett visst ansvar och tillit av sin arbetsgivare, men man får också stor kunskap om själva arbetet man utför. Om man gör bra ifrån sig, och med lite tur, så kan ens sommarjobb leda till en framtida fast anställning.

För alla ungdomar passar inte stressiga kafémiljöer eller att sitta på ett kontor i åtta timmar. Alla är vi olika, så även ungdomar. Vi har olika intressen och preferenser, men framförallt har vi alla olika förutsättningar.

Våra olikheter får däremot inte stå i vägen för vilka möjligheter som kan ges på arbetsmarknaden, utan de bör istället ses och utnyttjas till en fördel. I ett starkt samhälle samarbetar vi, och varje person ska ges en möjlighet att kunna bidra utifrån deras egna styrkor och förutsättningar.

Tyvärr är det inte alltid lätt att själv hitta ett jobb som passar. Därför vill vi att kommunen ska garantera ett sommarjobb för alla ungdomar. Det ger även unga en större insyn i vilka typer av jobb och verksamheter som faktiskt finns inom den kommunala regin.

Annons

Annons

Det kan vara allt från att jobba på något av biblioteken, rita och mäta kartor på kommunkontoret, jobba i kommunens kundservice, städa parker eller röja i skogen. Listan kan göras mycket längre. Finns viljan, så finns jobben.

Många frågar sig säkert nu: ”Varför ska kommunen ansvara för att unga ska få sommarjobb? Kan de inte fixa det själva?”.

Vissa kan säkert det. Men för många fungerar det inte så. Alla ungdomar har olika förutsättningar. Många av de som söker sommarjobb får hjälp av sina föräldrars och vänners kontaktnät för att hitta ett sommarjobb. Men det är inte alla som har den lyxen. Det leder till att familjer med dåliga kontaktnät och nyinflyttade kan få det svårare att få tag på ett sommarjobb.

Vi i SSU Norrtälje vill därför återinföra sommarjobbsgarantin i Norrtälje kommun. Vi vill det för att vi vill se ett mer jämlikt samhälle, där alla kan göra skillnad och bidra – oavsett vem du är och var du kommer ifrån. Alla unga har rätt till ett sommarjobb och möjligheterna som det ger.

Johannes Salo, ordförande SSU Norrtälje

Ajla Obradovac, debattör för SSU Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan