Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Förskolan Vega går att rädda – om viljan finns

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förskolan Vega har bara funnits sedan några år, men har snabbt blivit väldigt uppskattad av både barn och personal. Det centrala läget i det växande Norrtälje stad är viktigt, inte minst för den kulturella inriktningen på förskolan. Nu är det moderatledda styret på väg att lägga ned förskolan helt och hållet.

När vi socialdemokrater var med och etablerade förskolan Vega i dessa nuvarande paviljonger så var det för att behovet av nya förskoleplatser – inte minst centralt i Norrtälje stad – var skriande stort. Med en kraftig befolkningsökning och en ny stadsdel som växer fram i Norrtälje hamn så kommer detta behov att fortsätta öka de närmaste åren.

Annons

Det finns flera centralt belägna lokaler som kommunen kan bygga om och anpassa för en förskola. Brännäsgården, som har varit vårt förslag sedan 2017, är en sådan, skriver Ulrika Falk, Olle Jansson och Margareta Lundgren.

Bild: Måna J Roos

Annons

Dessutom försöker kommunen att aktivt locka till sig fler barnfamiljer. Att i det läget välja att lägga ner en uppskattad och oerhört välfungerande förskoleverksamhet i centrala Norrtälje stad är för oss socialdemokrater verklighetsfrånvänt.

Om det hade funnits ett intresse av att behålla förskolan Vegas verksamhet i centrala Norrtälje så har det funnits både tid och utrymme att göra det. De nuvarande paviljongerna behöver förvisso nedmonteras under 2021 – men det finns fler ställen att resa paviljonger. Det finns flera centralt belägna lokaler som kommunen kan bygga om och anpassa för en förskola. Brännäsgården, som har varit vårt förslag sedan 2017, är en sådan. Det outnyttjade tingshuset är ett annat.

Det moderatledda styret har nu styrt kommunen i snart två år, men skyller fortfarande det mesta på oppositionen. Så även bristen på förskolelokaler – trots att Norrtälje kommun har haft ett moderatlett styre i 18 av de senaste 22 åren. Sanningen är den att hade man velat hitta nya lokaler för förskolan Vega så hade det gått. Det hade säkerligen kostat – men att bygga ett samhälle kostar, och för oss är det självklart att investera i våra barns framtid.

Förskolan Vega går fortfarande att rädda. Vi socialdemokrater vill det, föräldrarna vill det, och personalen vill det. Synd då att det moderatledda styret inte verkar vilja någonting.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Olle Jansson (S), oppositionsråd

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan