Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Stå upp för Europa – för demokratins och ekonomins skull

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I slutet av förra året försökte några kinesiska läkare varna kollegor om patienter med symtom som liknade det kraftiga utbrottet av coronaviruset sars-cov. Viruset, som gav feber, hosta och andningssvårigheter, är det som sedan orsakade den globala coronapandemin.

Istället för att lyssna valde myndigheterna att tysta läkarna. De dömdes för att ”sprida falska rykten”. Kina försökte länge mörklägga faran, men bara ett par månader senare var katastrofen ett faktum. Li Wenliang, en av de läkare som greps i Wuhan, dog i början av februari av det virus han desperat försökte varna världen för.

Victor Orbán har i princip avskaffat demokratin i Ungern. Mot detta borde EU:s medlemsländer protestera högt och stoppa utbetalningarna av EU-stöd, skriver Karin Karlsbro och Robert Beronius. Foto: Zoltan Mathe, TT.

Annons

Annons

Så börjar en pandemi, i det fördolda. Tystnad är en gynnsam grogrund för samhällsfaror.

Kina är en diktatur där det fria ordet inte existerar. Samma sak med mullornas Iran där myndigheterna lade locket på inför smittan. Än en gång har vi fått ett kvitto på diktaturernas svaghet och oförmåga.

Medan världen nu brottas med att hindra smittspridningen och rädda liv så ser andra makthavare en möjlighet att stärka sitt grepp om makten.

I EU-landet Ungern har premiärminister Victor Orbán med coronakrisen som ursäkt drivit fram en lag som ger regeringen oinskränkt makt på obestämd tid. Han kan numera upphäva lagar och införa nya bestämmelser helt utan att parlamentet får sammanträda eller kan invända. Man kommer även införa fängelsestraff för “spridande av desinformation” under pandemin och ett inlägg eller gillande i sociala medier kan leda till polisingripande.

Victor Orbán har därmed i princip avskaffat demokratin i Ungern. Utvecklingen i Polen är också djupt oroande.

Mot detta borde EU:s medlemsländer protestera högt, utbetalningarna av EU-stöd stoppas och de länder som bryter mot demokratiska principer ställas mot väggen.

Det är viktigare än någonsin att EU nu håller ihop och håller fast vid de grundläggande värden som samarbetet bygger på: demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. EU måste också tillsammans möta och ta sig igenom den djupa ekonomiska kris som vi nu bara ser början av. Det ställer oss inför stora utmaningar.

För Sverige, som ett exportberoende land är den europeiska solidariteten extremt viktig. Att stå upp för ett fördjupat Europasamarbete är viktigare än någonsin. För både demokratins och ekonomins skull.

Karin Karlsbro (L), ledamot av Europaparlamentet (L)

Robert Beronius (L), kommunalråd Norrtälje (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan