Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Många sjuka i covid-19 födda i Irak och Syrien – senaste nytt från myndigheterna

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, presenterade de senaste siffrorna kring covid-19 på tisdagen.

– Vi har en överrepresentation av sjuka som är födda i andra länder, säger Anders Tegnell.

Bild: TT

Annons

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger på myndigheternas dagliga pressträff om covid-19 att ungefär hälften av sjukdomsfallen finns i Stockholm just nu.

Annons

Annons

Han säger också att det bland de som bekräftats sjuka finns en överrepresentation av människor födda i andra länder. Framför allt Somalia och Irak men också Syrien.

– Observationen som vi fått från många olika håll att vi har en överrepresentation av personer som är födda i andra länder stämmer uppenbarligen, säger Anders Tegnell.

Även människor födda i Jugoslavien och Finland står för en stor del av de sjuka, vilket enligt Tegnell kan bero på att många av dem tillhör riskgruppen över 70 år.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd, MSB, höll den dagliga pressträffen klockan 14 på tisdagen med den senaste lägesbilden kring covid-19 i Sverige.

– Det är en plan kurva när det gäller inläggningar på IVA, analyserar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten som kommenterade utvecklingen av sjuka i covid-19 i Sverige just nu.

– Men situationen är fortfarande ansträngd i sjukvården, påminner han, vilket Johanna Sandwall på Socialstyrelsen bekräftar.

I en jämförelse med andra länders dödstal i covid-19 förutspår Anders Tegnell att Sverige kommer att landa på ett dödstal på cirka 60 personer per dag.

– Vi har haft en olycklig utveckling i Sverige mot våra grannländer, säger Anders Tegnell och syftar på att smittan tagit sig in på äldreboenden. 

Annons

Johanna Sandwall på Socialstyrelsen presenterar också under pressträffen att intensivvårdsplatser redo att användas fortsätter bli fler.

– När det gäller sjukvårdsmaterial jobbar vi på. Det ser bättre ut, men vi pratar inte om uthållighet ännu, säger Johanna Sandwall. 

Vid klockan 14 tisdagen den 14 april 2020 har enligt Folkhälsomyndighetens statistik 1 033 personer i Sverige dött med covid-19. 859 personer vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige. 10 948 har bekräftats smittade i Sverige.

Annons

Annons

Till toppen av sidan