Annons

Annons

Annons

krönikaNorrtälje

Carl Juborg
Tung nyhetskälla i 140 år – under krisen är Norrtelje Tidnings journalistik viktigare än någonsin

Coronaviruset har vänt upp och ned på samhället – och inget där ute är sig likt.

Det är precis därför lokaljournalistiken är viktigare än någonsin.

Vi måste fortsätta skildra en ny verklighet, men efter helt nya förutsättningar.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

LÄS MER: Norrtelje Tidning inleder permittering

De senaste tre veckorna har vi mottagit mängder av läsarreaktioner om Norrtelje Tidnings journalistik och coronakrisens utmaningar - men också många fina historier som berör ett och samma ord.

Hjälpsamhet.

Historier som inte bara är värda att berätta om - de skapar en känsla av värme och kärlek i en utsatt tid.

Annons

Här är några av de insatser som berört mig:

> Två Hallstaviksbor hörde av sig via mejl och ville beskriva en enorm tacksamhet över hur en lokal handlare minsann tagit sig tid att ställa ut matkassar på butiken lastkajen för avhämtning. En liten, men viktig och betydelsefull aktion för personer i riskgrupp.

Annons

> Bageriet, som serverar och levererar smörgåsar till vårdhjältarna på Norrtälje sjukhus. Swishkampanjen, blev en stor lokal snackis.

> Initiativet att lyssna på en boende på äldreboendet Elmstagården som ville lätta upp en ensam vardag tack vare besök av ponnyhästar.

Och:

> Den första april samlades flera elever från Freinetskolan Hugin på äldreboendet Wallinskas innergård - för att skicka lite värme och kärlek via sång åt de äldre.

Det finns mängder av sådana här kärleksfulla historier.

Och det är viktigt att Norrtelje Tidning fortsätter att berätta dem.

LÄS MER: Chefredaktören om vägen framåt 2020: Ännu mer relevant lokaljournalistik – tack vare publiken

En kris skapar naturligtvis oro som berör framtiden på kort och lång sikt – men det är tydligt att människor även bygger broar, maximerar sin kreativitet och sluter upp för att stötta de mest utsatta - när samhället utmanas.

Annons

Annons

Det är vackert att se.

Det är också här som lokaljournalistikens tyngd måste framhävas. Det är när det blåser som vi granskar och ifrågasätter - och det är i krislägen våra berättelser behövs som mest, samtidigt som de når flest.

Tidigare har NT berättat om att siffrorna i våra publiceringskanaler den senaste månaden vittnar om det senaste halvårets största intresse på grund av den stora viljan att ta del av fördjupning och nyheter hos regionens enda dagliga nyhetskälla (med en räckvidd på närmare 40 000 människor).

Den så kallade läsaraffären är en viktig grundbult för en dagstidning och NT - och den står sig stark. Idag behöver mediehusen en prenumerationsaffär för att finansiera sig journalistik - ingen affär, ingen lokal, daglig rapportering - vilket NT berörde i en utgivarkrönika förra veckan.

Sedan den 15 maj 1880 har NT varit en given källa för nyheter och samhällsskildringar.

Vi vilar på en mycket fin och hedersam historia när det kommer till att ha en stor betydelse för många, under en lång, lång tid.

Därför är det med en stor frustration vi kan konstatera att dagstidningarna är under ett hårt tryck, nu när vi på vi behövs som mest. Detta på grund av vikande annonsintäkter i mediebranschen - viket är en direkt effekt av att många andra verksamheter och branscher ligger i dvala eller riskerar att försvinna på grund av coronakrisens konsekvenser.

Annons

LÄS MER: KRÖNIKA. Därför vill vi erbjuda er läsare något extra - mitt i krisen

Annons

När vi behöver människornas berättelser och en tät dialog med vår publik i form av reportage som berör, slår samtidigt coronakrisen mot våra verksamheter. Flera varumärken och redaktioner inom dagspressen och Mittmedia står inför en applicering av permittering för att spara, i förhållande till en dalande annonsaffär. Tittar vi på en direkt påverkan för NT finns det nu en pågående process om korttidspermitteringar (Klart 3 april, reds anm. Förslaget utgår från en arbetstidsförkortning med 20 procent och en löneminskning med 4 procent).

NT, 3 april.

Norrtelje Tidning kommer att fortsätta leverera en journalistisk produkt som attraherar våra prenumeranter och som fortsatt engagerar nya - men efter nya förutsättningar och prioriteringar, i en väldigt utmanande tid.

I egenskap av chefredaktör vill jag understryka att ni kommer att se en fortsatt leverans efter de här nya förutsättningarna och att Norrtelje Tidning fortsatt kommer att påvisa vikten av varför man är en tung lokal nyhetsaktör. Samtidigt kommer NT givetvis hålla er underrättade - om våra produkter påverkas över tid.

Annons

Engagemanget på redaktionen här på Stora Brogatan är stort, det är med stolthet jag skriver de raderna. Det är en ynnest att vara en del av en driven och nyfiken NT-redaktion.

Fem dagar i veckan i papperstidningen, dygnet runt, sju dagar i veckan på sajten och i nyhetsappen, är vi din nyhetsförmedlare.

Annons

Coronakrisen är inte enkel att tas med, men det är i motvind som många lyfter.

Idag är lokaljournalistiken viktigare än någonsin och vi gör alltid vårt yttersta för att skildra ett kantstött samhälle, varje dag.

Vi måste berätta.

Vi måste lyssna.

Vi kommer att fortsätta att ställa tuffa frågor.

Norrtelje Tidning ska vara en samlingsplats och Roslagens röst.

Därför kan ni räkna med NT i 140 år till.

LÄS MER: KRÖNIKA. Norrtelje Tidning har ett viktigt ansvar – så arbetar vi med coronarapporteringen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan