Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Militära övningar tillsammans med USA stärker inte svensk säkerhet

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under tiden 11 maj – 4 juni kommer den stora militära övningen Aurora 2020 att hållas i Sverige med fokus på Skåne, Blekinge, Småland och Gotland. Sverige ska öva försvar mot en anfallande makt tillsammans med 16 Nato-länder och Finland. (USA kommer att medverka i ännu större utsträckning än under Aurora 2017).

Den anfallande makt vi ska försvara oss mot är självfallet Ryssland, som utmålas som mycket aggressivt av försvarsmakten, svenska politiker (inte minst av försvarsminister Peter Hultqvist – knappast har något svenskt statsråd uttalat så antiryska påståenden ) och medierna. Ryssland anses ha för avsikt att anfalla Sverige eller de baltiska länderna i vårt närområde.

Militärövningen Aurora 2020, där 16 Nato-länder medverkar, stärker enligt min mening inte svensk säkerhet utan skapar i stället större spänning i Östersjön och mot Ryssland. Det får till följd att Ryssland markerar med liknande militärövningar, skriver Rune Dersell.

Annons

Annons

Jag ställer mig med anledning av detta följande frågor:

• Är Ryssland ett aggressivt hot mot Sverige?

• Stärker vi svensk säkerhet genom upprepade militära övningar tillsammans med Nato och USA?

• Är Sveriges värdlandsavtal ett smygande närmande till ett Natomedlemsskap?

Jag väljer att belysa frågorna med stöd av före detta ambassadören i Ryssland Sven Hirdman och hans bok ”Sverige i stormaktspolitikens mitt”.

Historiskt sett har Rysslandskritiken ”råkat blomma upp” i samband med försvarsekonomiska beslut och då försvaret äskat mer pengar, så även nu.

Jag är överens med Sven Hirdman om att det är helt uteslutet och orealistiskt att Ryssland har för avsikt att anfalla Sverige. Jag tror varken landet har ekonomi, militär kapacitet eller intresse heller för att anfalla medlemsländer i EU och Nato.

Dessutom borde uttalanden om rysk upprustning ställas i perspektiv till USA:s upprustning som är så oändligt mycket större. Kritiken mot Ryssland för folkrättsbrott mot Ukraina är legitim men bör också ställas i relation till USA:s folkrättsbrott som inte har lett till större kritik eller sanktioner, till exempel flygangreppen mot Serbien, anfallskriget på Irak (byggt på lögner) och anfallet på Libyen som USA har utfört utan FN-mandat. USA har också ständigt godkänt Israels folkrättsbrott mot Palestina.

Aurora 2020 stärker enligt min mening inte svensk säkerhet utan skapar i stället större spänning i Östersjön och mot Ryssland. Det får till följd att Ryssland markerar med liknande militärövningar, vilket redan skett, och till ökad spänning.

Annons

Annons

Kritiken mot Ryssland har lett till en minimal relation med detta land, vilket inte ökar vår säkerhet (nu har dock Ann Linde nyligen varit där). Sverige borde söka dialog och samarbete i stället för att med Natos hjälp bygga hotfulla murar.

Aurora 2020 sker också under en känslig tid för djur och fågellivet i området. Jag undrar även över hur mycket koldioxidutsläpp som kommer att ske under övningen.

I stället för att smyga oss närmre Nato och USA med vårt värdlandskap och gemensamma militärövningar borde vi rösta om detta är folkets vilja.

Sverige borde bidra till att minska den spända säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde i stället för att öka spänningen genom att gå i USA:s och Natos ledband.

Rune Dersell, Edsbro

Annons

Annons

Till toppen av sidan