Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Har busstrafiken verkligen hög kvalitet?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en ledarartikel i Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson att regionen inte skall försämra kvaliteten på Norrtäljebussarna. Upphandlingen av trafiken pågår för närvarande och under våren skall det nämligen bli klart vilket bussföretag som tilldelas trafiken.

Annons

Han skriver bland annat att ”stoppen innan Täby ogillas av många” men framför samtidigt att dubbeldäckarna är populära och enligt bussbolaget Nobina har bolaget också de mest nöjda resenärerna i hela Stockholms lokaltrafik.

Många äldre och rörelsehindrade anser att dubbeldäckarna är trånga och svåra att gå av och på. Den allvarligaste anmärkningen rör det särskilda bagageutrymmet längst bak med särskild lucka, skriver Peter Gerdman.

Bild: Jesper Jäger-Ärlestad

Annons

Här vill jag rikta en skarp invändning. Jag känner många äldre och rörelsehindrade som reser mellan Stockholm och Norrtälje i båda riktningarna. De anser att bussarna är trånga och svåra att gå av och på. De kan överhuvudtaget inte använda det övre däcket på grund av för branta trappor.

Den allvarligaste anmärkningen rör det särskilda bagageutrymmet längst bak med särskild lucka. Passagerare från exempelvis Stockholm som reser ut till sina fritidsbostäder i Roslagen och som har bagage med sig i form av en rullvagn eller en så kallad ”dramaten” måste placera dessa i det särskilda bagageutrymmet.

Äldre och något rörelsehindrade har stora svårigheter att lyfta in sitt bagage i det utrymmet. Bagaget måste nämligen lyftas upp i brösthöjd för att få plats. Om resenären ber chauffören om hjälp har hen direktiv från bussledningen att inte hjälpa till.

Jag känner många äldre resenärer som tvekar att åka med buss 676 från Stockholm på grund av dessa förhållanden. En äldre synskadad kvinna har mer eller mindre avstått från dessa resor om hon inte har hjälp ned sig. Jag vill framhålla att det är just denna busstyp och inte de övriga som är speciellt besvärlig och olämplig för rörelsehindrade.

Annons

Avslutningsvis vill jag framhålla att klagomål har riktats mot Nobina, SL och regionen vid flera tillfällen utan resultat. Jag förväntar mig nu att regionen tar dessa synpunkter på allvar i den aktuella upphandlingen. Jag avser också att kontakta handikapporganisationerna i denna fråga.

Peter Gerdman, Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan