Annons

Annons

Annons

Ridsport

Debatt
Nu tar vi första steget mot ett nytt ridsportcentrum

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hästintresset i Sverige är stort och med cirka 360 000 hästar är Sverige ett av de mest hästtäta länderna i Europa. Förutom att skapa stor glädje för alla som ägnar sig åt ridsporten, uppskattas ridsporten skapa 38 000 jobb och drygt sex miljarder i skatteintäkter. Det finns alltså flera goda anledningar till att vilja värna och utveckla ridsporten i vår kommun.

Annons

För att ridsporten ska kunna fortsätta utvecklas i vår kommun behöver vi rusta upp och göra ridanläggningarna mer tillgängliga. Den anläggning som kommunen hyr ut till ridskolan i Vigelsjö är till exempel inte ändamålsenlig ur flera perspektiv. Den uppfyller inte dagens djurskyddslagkrav, den är olämplig ur smittskyddssynpunkt och det saknas parkeringsmöjligheter vid tävling. Dessutom är utrymmet för utbyggnad mycket begränsat.

Annons

För att ridsporten ska kunna fortsätta utvecklas i vår kommun behöver vi rusta upp och göra ridanläggningarna mer tillgängliga. Därför föreslår vi att en ny anläggning uppförs, med plats för minst 40 hästar och med plats för framtida expansion, skriver Robert Beronius, Bino Drummond, Anders Olander, Göte Vaara och Staffan Tjörnhammar.

Därför föreslår vi att en ny anläggning uppförs, med plats för minst 40 hästar och med plats för framtida expansion. Anläggningen bör förses med två ridhus, så att andra ridklubbar och utövare av ridsporten ska kunna få tillgång till anläggningen även när lektionsverksamhet bedrivs, oavsett intresse och disciplin, och för att kunna göra Norrtälje kommun till en självklar plats för ridtävlingar. Vår ambition är att skapa utrymme på anläggningen för hästnäringen, till exempel veterinärklinik och hovslagare, för att på så sätt göra anläggningen till ett riktigt ridsportcentrum.

Vi tror att Björnö skulle kunna vara en lämplig plats för ett sådant ridsportcentrum och därför har vi nu beslutat att ge planavdelningen i uppdrag att utföra en förstudie för markförutsättningarna för ett nytt ridsportcentrum på Björnö.

Utvecklingsmöjligheterna för ett ridsportcentrum är oändliga och det är egentligen bara fantasi och ekonomi som begränsar. Bygger vi detta klokt med ett framtidsperspektiv kan Norrtälje kommun så småningom bli ett nationellt utvecklingscentrum för hela ridsporten.

Annons

En satsning på ridsport är dessutom en satsning på jämställdhet och friskvård för kommunens invånare och således en viktig prioritering för oss i Alliansen för Norrtälje kommun.

Robert Beronius (L)

Bino Drummond (M)

Anders Olander (C)

Göte Vaara (KD)

Staffan Tjörnhammar (M)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan