Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Låt Klara Kristalovas skulpturer stå kvar i parken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låt Klara Kristalovas skulpturgrupp fortsätta pryda Gustav Adolfs park. Låt krigarkungen Gustav Adolf vila i frid. Han tillför inget som behövs för att skapa dialog kring våra framtidsutmaningar, skriver Mats Wedberg.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

Politiken ska hålla armslängd från kulturens innehåll och inte styra den. Det är en grundläggande ståndpunkt i den västerländska demokratin.

I totalitära stater gäller inte det. Så var det inte i Tyskland under nazismen och inte heller i Sovjetunionen.

Vi ser i dag hur stater i Europa börjar glida i den frågan. I Ungern och Polen sker en oroväckande utveckling. Dagstidningar ställs under maktens styrning och den fria kulturen omgärdas av förbud. Rysslands Putin försöker revidera synen på Stalin. President Trump försöker destabilisera konstitutionen och den fria pressen i USA.

I Sverige rapporteras från Sölvesborg att styret där Sverigedemokraterna, som samregerar med Moderaterna och Kristdemokraterna, vill stoppa kommunala inköp av ”utmanande konst” och vill i stället ha ”klassisk och tidlös konst”.

Annons

Annons

Den problematiken lyfter Mats Wilzén (MP) i sin artikel ”Ska SD byta ut konsten i Gustav Adolfs park” 16 december i ett svar till SD-artikeln 13 december. Sverigedemokraterna antyder där att man skulle vilja sätta en byst av Gustav Adolf, som man motionerat om: ”som komplement till eller ersättning för det konstverk som står där i dag”.

Konstverket är Klara Kristalovas skulpturgrupp ”Flickan som försvann”. Sverigedemokraterna tycker ”att dagens invånare gott kan få en påminnelse om kungen”.

Denna klåfingrighet lyfter Mats Wilzén fram i sitt svar och gör historiska jämförelser med vad som har hänt när politiker ger sig in och försöker styra kulturen för egna politiska syften. I förlängningen nämner han den förödande utvecklingen i det nazistiska Tyskland då fria kulturinstitutioner (som Bauhaus) stängdes och många av 1900-talets främsta konstnärer, designer, arkitekter och musiker flydde till bland annat England och Amerika.

Sverigedemokraternas gruppledare Andrea Kronvall ser det i en replik 27 december som ”oseriöst, olämpligt och olyckligt” att jämföra Sverigedemokraternas försök att påverka Gustav Adolfs parkens konstnärliga utsmyckning med tidigare historiska händelser. Men hon undviker att svara på den grundläggande frågan kring kulturens frihet som lyfts i den artikeln. Hon ger ett värdeomdöme i stället: ”Ett oseriöst, olämpligt och olyckligt svar.” Det är uppenbart att Andrea Kronvalls argument tryter.

Låt Klara Kristalovas skulpturgrupp fortsätta pryda Gustav Adolfs park. Låt oss se framåt och utveckla vår kommun tillsammans med invånarna till en öppen och fri kommun - utan pekpinnar. Låt krigarkungen Gustav Adolf vila i frid. Han tillför inget som behövs för att skapa dialog kring våra framtidsutmaningar.

Mats Wedberg (MP), gruppledare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy