Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Nämndbyte ger inte kulturskolan mer pengar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under de senaste veckorna har debatten om kulturskolan hettat till. Flera partier och organisationer, men även föräldrar och elever, har börjat yttra sig i frågan. Vi i SSU tycker att det är bra och nödvändigt att alla parter som blir berörda av nämndbytet tycker till. Det visar på att frågan är viktig och aktuell för många.

Vi vill börja med att korrigera det som de borgerliga ungdomsförbunden, CUF, LUF och MUF, yttrade i en replik. De påstod bland annat att ”SSU väljer också att blunda för att det utbud som ges är ganska ensidigt”.

Kulturskolorna fungerar toppen i dag, men vi vill ge dem bättre ekonomiska förutsättningar för att kunna utveckla sina verksamheter på bästa sett. Det görs inte genom ett nämndbyte, utan genom ökade anslag, skriver Henning Larsson och Johannes Salo. Foto: Johan Wahlgren. Bilden är från Rimbodagen 2019.

Annons

Annons

Det stämmer inte. Vi vill se att kulturskolorna breddar sitt utbud till att inkludera bland annat dans och teater.

Problemet är att budgeten inte räcker till. Faktum är att man vid flera tillfällen har testat att ha kurser i dans och teater, men de har lagts ner på grund av brist på resurser. Utbudet kommer inte breddas genom ett nämndbyte, utan genom ökade anslag.

Den moderatstyrda minoriteten och de borgerliga ungdomsförbunden har under flera tillfällen hänvisa till en utredning av Håkan Sandh, gjord på kommunens bekostnad. Det är en välgjord rapport, men ett problem är att den gjordes 2014, den är alltså fem år gammal. På dessa fem år har mycket hänt och ändrats på kulturskolorna, som följande:

1. Lärarkompetensen på kulturskolorna är i dag mycket hög och god. I projektdirektivet, som är grunden för utredningen 2014, nämner man att ”det finns en brist på utbildade musiklärare”, vilket i dag inte stämmer.

2. I rapporten nämner man också att Roslagens och Rimbos kulturskolor skulle konkurrera med varandra. Så är det verkligen inte. Det är stort samarbete mellan kulturskolorna. Båda medverkar ofta tillsammans på olika konserter och andra projekt.

3. Dessutom står det i utredningen att nämndbytet kan ge ”möjlighet att köpa lärartjänster av kulturskolan”. Det är redan aktuellt, då flera av lärarna är anställda på både kulturskolan och grundskolan.

Annons

Det moderatledda styret och de borgerliga ungdomsförbunden hänvisar även till ett tjänsteutlåtande från 2019 som är mycket tunt. I det tjänsteutlåtandet finns det en barnkonsekvensanalys som bara är en mening lång. Det den tar upp handlar om barns lust att lära och utveckla kunskaper, något som är barn- och skolnämndens primära uppgift.

Annons

Det står även i tjänsteutlåtandet att kultur- och fritidsnämnden skulle ha fler naturliga kanaler för unga än barn- och skolnämnden. Det har vi svårt att se. Kulturskolornas primära målgrupp är grundskole- och gymnasieelever och deras mål är att nå alla unga. Det görs bäst genom ordinarie skola.

SSU har stått och kommer alltid att stå för alla barn och ungdomars rätt att delta i kulturskolans verksamheter. Ens privatekonomi, utbildningsnivå och var man bor ska inte ha någon betydelse. Kulturskolorna fungerar toppen i dag, men vi vill ge dem bättre ekonomiska förutsättningar för att kunna utveckla sina verksamheter på bästa sätt. Det görs inte genom ett nämndbyte, utan genom ökade anslag. Prioritera om, och prioritera rätt.

Henning Larsson, SSU Norrtälje

Johannes Salo, SSU Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan