Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Socialdemokraterna: Hanteringen av kulturskolan – ett haveri på flera plan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kulturskolan innebär för Norrtäljes barn och unga en ovärderlig tillgång till kultur och bildning. Att den trots det ligger lågt på det moderatledda styrets prioriteringslista är ingen överraskning, men så misskött som den har varit på slutet är nästintill häpnadsväckande.

Anmäl text- och faktafel

Innan sommaren dribblade det moderatledda styret bort förlängningen av avtalet med Kulturskolan i Rimbo, vilket ledde till att skolan riskerade att förlora personal och levde i osäkerhet över sommaren.

Vi måste värna kulturskolan och ge den goda förutsättningar. Låt oss hoppas att det moderatledda styret tar det uppdraget på ett lite större allvar framöver, skriver Ulrika Falk, Olle Jansson, Lars Sundberg och Margareta Lundgren.

Bild: Roger Stigell

Annons

Annons

Direkt efter sommaren briserade sedan konflikten kring att elever lämnat ordinarie lektioner för att gå på kulturskolans undervisning. Vad som borde ha varit en intern och lösningsorienterad diskussion blev istället en öppen konflikt i Norrtelje Tidning och på sociala medier, med ett väldigt uppskruvat tonläge. Resultat blev inställda lektioner för barnen, och lärare och kulturskolans ledning som gick i direkt klinch med det moderatledda styret.

Och slutligen så fick nu senast det moderatledda styret oerhört hård kritik på senaste kommunstyrelsemötet. Det liggande förslaget om att flytta kulturskolans verksamhet från barn- och skolnämnden till kultur- och fritidsnämnden, som enligt det moderatledda styrets egna beslut i respektive nämnd samt alla tjänsteutlåtanden skulle hanteras av kommunfullmäktige – togs helt sonika bort ur agendan. Man svängde helt om och meddelade att beslutet redan var fattat, med en hänvisning till en enstaka mening i deras budget för 2019.

Ett sådant tillvägagångssätt kan vi inte minnas någonsin i Norrtäljepolitiken. Vad som har hänt är för oss uppenbart. Rädda för den publika debatten, bortskrämda av styrets egen smått katastrofala hantering av kulturskolan, så hittade man en utväg. Man kringgår sina egna beslut och den demokratiska processen, helt enkelt för att man är oroade över att förlora en omröstning eller få publik kritik.

Annons

Bakom kulturskolan ligger en bildningstanke. En idé om att ge alla barn och unga möjlighet till en kulturell och musikalisk utbildning, oavsett var man bor och oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar.

Annons

Kulturskolan ska finnas till för alla barn i kommunen. För att uppnå detta måste vi värna kulturskolan och ge den goda förutsättningar. Låt oss hoppas att det moderatledda styret tar det uppdraget på ett lite större allvar framöver.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Olle Jansson (S), oppositionsråd

Lars Sundberg (S), 2:e vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan