Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malsta

Måna bytte bankportföljen mot kameraväskan: "Behöver kreativitet och rörelse"

Personer i sorg och glädje, rafflande nyhetshändelser och fulla älgar. Måna J Roos har sett det mesta genom kameralinsen. Men än finns historier kvar att berätta för konstnärssjälen från Bergshamra. – Jag brinner mycket för den här kommunen och människorna i den, säger hon.

Från konstskolan och jobb på bank tog sig Måna J Roos till Norrtelje tidning där hon nu jobbar som reporter.

Bild: Åsa Forsberg

Annons

Anmäl text- och faktafel

Med konstnärsdrömmar i fickan och kli i benen klev Måna J Roos in på Norrtelje tidning för första gången. Året var 2000 och hon hade lagt sitt stillasittande bankjobb åt sidan för att utbilda sig i fotografi och måleri.

- Jag hade egentligen fått en praktikplats hos en fotograf i Stockholm men så fick hon sitt barn lite för tidigt så jag fick tänka om. Då ringde jag hit eftersom jag var intresserad av journalistik och det var en himla tur det, berättar hon.

När Måna var fyra år flyttade familjen från födelsestaden Stockholm. Föräldrarna hade sköljts med i gröna vågen, som fick många familjer att lämna storstäderna och bosätta sig på landsbygden under 1970-talet.

Annons

Annons

- De längtade efter lugnet, grönskan och tryggheten. Så vi flyttade till ett hus i Bergshamra och där växte jag upp tillsammans med mina syskon.

Båda föräldrarna var konstnärer inom måleri, keramik och smide och den ständigt närvarande kreativiteten smittade av sig på Måna.

- Jag drömde om att bli konstnär och författare, men mina föräldrar sa ofta till oss att vi skulle se till att skaffa en utbildning och ett ordentligt jobb innan vi gav oss in i den världen.

Måna J Roos började fotografera som 19-åring och har inte lagt ifrån sig kameran sedan dess.

Bild: Åsa Forsberg

Så konstnärsambitionerna lades på hyllan och Måna ställde in sig på att läsa juridik. En plan som dock tog en abrupt vändning när hon, 19 år gammal, blev gravid med sonen Robin.

För att skapa en stabil tillvaro för sin nya lilla familj började hon istället arbeta på ekonomiavdelningen på en bank i Norrtälje. Och i samma veva fick hon sin första systemkamera.

- Det var då jag upptäckte hur kul det faktiskt var att fota. Jag gick med i en fotoklubb och började framkalla och kopiera själv. Hur bra min tid på banken än var så passade inte kontorsjobbet mig, jag behöver mer rörelse och kreativitet och det fick jag utlopp för i fotograferandet.

Nu har hon varit en del av redaktionen på Norrtelje Tidning i 19 år. Som fotograf har hon fått göra lite av varje. Kameran har följt med in i sporthallar, till kommunhus, konserter och polisavspärrningar.

Annons

- När jag hamnade här på tidningen tänkte jag att det var slumpen, men nu när jag tänker tillbaka så har jag ju en gång i tiden tänkt att jag ville skriva och satsa på något kreativt och så blev det ju faktiskt.

Annons

En bild på ett oväntat möte som Måna minns mycket väl.

Bild: Måna J Roos

Har du något foto som du är extra stolt över?

- Jag minns särskilt en gång när några älgar som ätit sig berusade på äpplen i ett bostadsområde i centrala Norrtälje. En älg låg och sov med mulen rätt ner i gräset och när han väl reste sig så var det på vingliga ben. Jag hoppade in i bilen för att åka efter och försöka fota den. Då ser jag en man med en hund som är ute och letar efter älgarna. Han går under en häck och plötsligt sticker älgen ut huvudet ur busken och stirrar på mannen. Jag drog snabbt upp kameran och lyckades fånga när mannen och älgen får ögonkontakt. Det blev en väldigt rolig och talande bild.

Numera är Måna J Roos även skrivande reporter på tidningen med särskilt fokus på bostads- och byggnadsfrågor. Men bakom byggprojekten och rivningsplanerna finns det alltid en historia att berätta och det är framförallt nyfikenheten på människorna som driver, och alltid drivit, Måna J Roos i sitt arbete.

- Det finns så otroligt mycket intressanta och spännande historier här att leverera vidare, som rymmer alla sortens känslor. Att få gestalta dem genom fotografi är helt fantastiskt, säger hon.

Annons

Vad drömmer du om nu för tiden?

- Jag skulle vilja utveckla målandet och arbeta ännu mer kreativt med kameran. Det konstnärligt fotograferandet kräver en mer kreativ och fri process som jag längtar efter.

Trädgården är ett av Månas stora fritidsintressen.

Bild: Åsa Forsberg

Namn: Måna Jonsson Roos

Ålder: 50 år

Roll på NT: Allmänreporter

Bor: Precis flyttat från Norrtälje stad till nybyggt hus i Malsta.

Familj: Man, en son och två bonussöner.

Intressen: "Det är framförallt trädgård och resor. Vi har en lägenhet i Thailand vid Siambukten i närheten av Bangkok så vi reser mest i Europa och Asien."

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy