Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Nu är det Norrtäljes tur att ta klimatlarmen på allvar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu är det Norrtäljes tur – det är hög tid att ta klimatlarmen på allvar! I fredags demonstrerade miljontals, främst unga, människor för en framtid – helt enkelt. Som ett led i den internationella klimatveckan 20-27 september arrangeras klimatstrejker och manifestationer runt om på hela vårt jordklot.

Anmäl text- och faktafel

Fredagen den 27 september – alltså nu på fredag – är utlyst som dagen för storstrejk. Den här gången är det inte bara skolungdomar som uppmanas delta, utan även vuxna. Det här sker inte bara i Norrtälje och Sverige, utan över hela världen.

I ett flertal länder har skolor, företag, fackförbund med flera ställt sig bakom klimatstrejken och bara i New York fick 1,1 miljoner skolelever ledigt för att manifestera den 20 september, skriver Tyra Blum och Ola Nordstrand. Foto: Pontus Höök, TT.

Annons

Annons

I ett flertal länder har skolor, företag, fackförbund med flera ställt sig bakom klimatstrejken och bara i New York fick 1,1 miljoner skolelever ledigt för att manifestera den 20 september. Företag som Ben & Jerry's, Patagonia och Scania stängde ned sin verksamhet eller manifesterade på annat sätt för att ansluta till strejken, och kommer att göra så även den 27 september. Anställda på företag som Google, Facebook och Microsoft lämnade sina jobb i protest. Inför fredag den 27 har världens största fackliga organisation, ITUC, uppmanat sina 175 miljoner medlemmar att delta i strejken.

Tyvärr är fackförbund och skolor med flera lite mer svårflörtade i Sverige. TCO, Saco och LO kommer dock åtminstone att uppmuntra sina medlemmar att delta på fredag. Men nu vänder vi oss till arbetsgivare, företag och skolor i Norrtälje – låt era elever eller anställda manifestera för klimatet på fredag! Miljontals ungdomar har redan bestämt sig för att agera, och som moderna företag bör ni göra det med.

Historien innehåller ett flertal tillfällen då strejk blivit utlyst för att markera hur viktig en fråga kan vara. Till exempel strejkade ett stort antal arbetare 1902 för demokrati, allmän och lika rösträtt. Senare under 1900-talet slöt hundratusentals arbetare upp och strejkade mot kärnvapen, påverkade av Andra världskrigets fasor.

Annons

Därför … Anställda på Norrtäljeföretag och Norrtäljes samtliga skolelever bör få chansen att, fredagen den 27 september, samlas ihop med Fridays for future, Roslagens naturskyddsförening med flera på Stora torget i Norrtälje för att manifestera för klimatet. Förhoppningsvis tillsammans med fackförbund som ser allvaret med klimatförändringarna, företag som ser framtiden före vinsten och politiker som vill gå i de främsta leden för en hållbar framtid för kommande generationer. För Norrtälje, Sverige och världen.

Tyra Blum, Fridays for future, ersättare i kommunfullmäktige för Miljöpartiet

Ola Nordstrand, Roslagens naturskyddsförening, ledamot i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan