Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistiskNorrtälje

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Rösta på någon som kan göra ett bra jobb i EU-parlamentet

Text: 

Detta är en opinionstext.NT:s ledarsida står fri, men delar Centerpartiets värderingar.

EU har varit en framgångssaga. EU har fått slut på årtionden av krig. Fiendskap har bytts till fred, samarbete och ökat välstånd. I många länder har EU gjort att diktaturer kunnat ersättas med stabila demokratier.

Anmäl text- och faktafel

EU har också gjort det enklare att studera, resa och arbeta i andra EU-länder. Handeln mellan länderna har ökat kraftigt, vilket ökat tillväxten och välståndet. För den vanliga svensken, fransyskan eller tjecken har därigenom EU-samarbetet varit mycket positivt.

Framgångssagan är inte perfekt. Visst finns det många problem i EU, till exempel en stor byråkrati och tjänstemän som ibland tycks fatta beslut utan att bry sig om vilka konsekvenser det får för medborgarna. Men EU är, trots sina brister, ett samarbete som fungerar och som gör att Europas folk tillsammans kan lösa de problem som kräver samarbete, som klimatfrågan och gränsöverskridande brottslighet.

Annons

Annons

Sverige har bara 20 EU-parlamentariker (21 efter Brexit). Då är det viktigt att rätt personer företräder vårt land, och har den kunskap och engagemang som krävs för att få något gjort i EU-parlamentet. Fredrick Federley (C) är en sådan person, som är väl värd en röst. Foto: Tomas Oneborg, TT.

Ett av de viktigaste organen i EU är EU-parlamentet. De flesta av de beslut som fattas på EU-nivån måste godkännas av parlamentet. Det är därför mycket viktigt att rösta i EU-valet nu på söndag.

Visst kan man säga att "min röst spelar ingen roll". Men om alla säger så försvinner demokratin. Den allmänna rösträtten är inte bara en möjlighet att vara med och bestämma, utan ger också ett ansvar att se till att demokratin inte urholkas.

Det finns också mycket att rösta om i årets EU-val. En viktig och grundläggande fråga är vad som skall avgöras av EU och vad varje land skall besluta om.

Vissa partier vill sänka stödet utan att bry sig om konsekvenserna för det svenska jordbruket och det öppna landskapet.

När det gäller sakpolitik är klimatet en mycket viktig fråga, där partierna har olika syn på hur EU bäst kan minska utsläppen av växthusgaser. Andra viktiga valfrågor är regler för fisket, vilka avgör framtiden för Östersjöns torsk, och EU-stödet till jordbruket, där vissa partier vill sänka stödet utan att bry sig om konsekvenserna för det svenska jordbruket och det öppna landskapet. Gränsöverskridande brottslighet, med förslag om europeiskt FBI och europeisk åklagarmyndighet är också en viktig fråga i EU-valet.

Annons

De nationalistiska partierna är emot EU-samarbetet och ville tidigare skrota EU. Nu försöker de i stället rasera samarbetet inifrån.

Annons

Det skulle skada EU-samarbetet och därmed medlemsländerna och EU:s medborgare.

De kommer inte att lyckas även om flera av dessa partier verkar gå kraftigt framåt i valet, bland annat Sverigedemokraterna. Men de kan bli tillräckligt starka för att ställa till stora problem. Det skulle skada EU-samarbetet och därmed medlemsländerna och EU:s medborgare.

Det vore därför mycket olyckligt om Sverigedemokraterna skulle få så många röster som opinionsmätningarna hittills visat. Det skulle skada både Sverige och EU.

Sverige har bara 20 EU-parlamentariker (21 efter Brexit). Då är det viktigt att rätt personer företräder vårt land, personer som har kunskapen och engagemanget att få något gjort i EU-parlamentet. Centerpartiets Fredrick Federley är en sådan person, som är väl värd en röst.

Men det finns också andra kandidater som kan göra ett mycket bra jobb för Sverige i EU-parlamentet. Och ju fler röster de får, desto större chans är det att de kommer in. Det är också ett viktigt skäl till att rösta nu på söndag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan