Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Fokus i klimatarbetet måste ligga på EU-nivå

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Klimat och miljö är två av de viktigaste frågorna i EU-valet, både för väljarna och för Centerpartiet.

Det finns kraftfulla åtgärder på området som kan göras på EU-nivå, och det är där fokus nu måste ligga.

Anmäl text- och faktafel

Norrtälje, Sverige – och världen - står inför stora klimat- och miljöutmaningar. Det är utmaningar som vi inte kan klara av själva. De flesta klimat- och miljöproblemen är gränsöverskridande. Utsläpp av koldioxid påverkar den globala uppvärmningen lika mycket, oavsett var i världen de sker.

Förutom att skärpa EU:s utsläppsmål och höja priset på utsläpp vill Centerpartiet exempelvis ställa högre krav på bil- och flygindustrin och göra det enklare att resa med tåg i Europa, skriver Per Lodenius och Anders Olander. Foto: Markus Schreiber, TT.

Annons

Annons

Därför krävs det samarbete för att lösa klimatfrågorna. Ett grönare EU är då en förutsättning för att nå både våra svenska och de globala miljömålen.

För Centerpartiet är det självklart att EU ska vara ledande i det internationella miljö- och klimatarbetet. Förutom att skärpa EU:s utsläppsmål och höja priset på utsläpp vill Centerpartiet exempelvis ställa högre krav på bil- och flygindustrin och göra det enklare att resa med tåg i Europa. Däremot anser vi inte att det är EU:s plats att varken lägga sig i kärnkraftsfrågan eller att ha någon beskattningsrätt, vilket förslagen om gemensam flygskatt och koldioxidskatt innebär.

Ett av EU:s främsta klimatverktyg är den gemensamma handeln med utsläppsrätter, EU ETS, där industrier helt enkelt får köpa rättigheter att släppa ut en viss mängd växthusgaser. Systemet har dock ett flertal problem, exempelvis har priset på utsläppsrätter har varit för lågt. Det har inte heller uppmuntrat för att satsa på utsläppssnål teknik. Centerpartiet vill ändra på detta.

EU-valet den 26 maj är ett värderingsval. Centerpartiet står upp för och har konkreta förslag på hur EU ska bli ledande när det gäller miljön. Vi behöver ett grönare EU. Vi behöver också ett EU som värnar demokratin. I Kina, USA, Ryssland och även inom EU vinner auktoritära krafter mark. Demokratin, liberalismen, medmänskligheten och jämställdheten hotas. Världen står inför viktiga vägval.

Annons

Centerpartiet står upp för ett Europa som värnar medmänskligheten och asylrätten. Människor flyr från krig och förtryck. De flyr med en förhoppning om ett bättre liv, där också möjligheterna till jobb och utbildning är större.

Annons

Den fria rörligheten inom EU är en av de största framgångarna för det europeiska samarbetet. För att värna den inre rörligheten behövs en fungerande yttre gräns och en gemensam asylpolitik som grundar sig på medmänsklighet men också ordning och reda. Bara så kan vi garantera ett mer solidariskt mottagande och erbjuda skydd till fler. EU kan och bör ta ett stort ansvar för att hjälpa människor i nöd.

Centerpartiet går i täten för ett öppnare och mer frihetligt EU. Vi är med och formar EU:s framtid. Vi ska finnas där besluten fattas och vi fortsätter att arbeta för att EU ska fokusera på rätt saker och att rätt beslut fattas på rätt nivå. Centerpartiet vill att EU tar ledarskap för de stora gränsöverskridande utmaningarna som att främja handel, stärka miljö- och klimatarbetet och hjälpa människor på flykt.

Gör din röst hörd i valet till Europaparlamentet! Framåt för ett grönt, demokratiskt och frihetligt Europa!

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Anders Olander (C), kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan