Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Nej till digitala A- och B-lag

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det finns risk för att ett digitalt utanförskap är på väg att byggas upp i Sverige och lokalt i Roslagen. I nuläget går bredbandsstödet inte alltid till de projekt som behöver det mest, skriver Åke Söderström. Foto: Anna Müller.

Annons

Sverige är i många fall ett föregångsland när det kommer till bredbandsutbyggnaden jämfört med många andra länder. Under 2018 gjordes en omfattande undersökning av alla länders genomsnittliga bredbandshastighet och där kom Sverige på en hedrande andraplats efter Singapore.

Anmäl text- och faktafel

I takt med att bredbandsutbyggnaden kommer längre ut på landsbygden blir frågan om robusthet och snabbhet allt viktigare. Därför är det oroväckande att regeringens bredbandsstrategi bidrar till att skapa digitala A- och B-lag, där vissa hushåll och företag på landsbygden riskerar att bli utan snabb uppkoppling.

Annons

Vi anser att det finns risk för att ett digitalt utanförskap är på väg att byggas upp i Sverige och lokalt i Roslagen. I nuläget går bredbandsstödet inte alltid till de projekt som behöver det mest. I dag får många mindre projekt på landsbygden avslag på sina ansökningar, då länsstyrelsen premierar ansökningar som innehåller ett högre antal möjliga anslutningar inom ett område.

Annons

Vi anser att det är viktigt att de projekt som har störst behov av finansiellt stöd också får det. Det rör framförallt områden i landsbygd där marknadskrafterna har mycket svårt att hitta ekonomisk vinning i att bygga.

Den nationella bredbandsstrategin är i huvudsak välskriven med ambitiösa mål om att 99,9 procent av Sveriges hushåll och företag ska ha uppkopplingshastighet om minst 100 Mbit/s senast år 2025. Tyvärr innebär det att resten ska nöja sig med en hastighet på 30 Mbit/s. Det betyder att fler än 10 000 personer inte kommer att kunna ta del av den kommande digitala ekonomin, digitala vård- och larmtjänster eller digital handel och underhållning. För landsbygdens företag är bra uppkoppling avgörande.

Då 30 Mbit/s knappt räcker till dagens tjänster finns det ingen anledning att tro att det ska räcka i framtiden.

Vi vill därför att den nationella bredbandsstrategin stärks och genom vårt upprop #100MbitTillAlla vill vi följande:

• Samtliga hushåll och företag i Sverige ska garanteras en uppkopplingshastighet om minst 100 Mbit/s år 2025 och att bredbandsstrategins mål stärks.

• Det ska vara en stabil och snabb uppkoppling utan krav på datamängd och till en rimlig kostnad för varje enskilt hushåll och företag.

• Att det offentliga tar ett större ansvar för att de sista hushållen och företagen får snabb och stabil bredbandsuppkoppling än vad det gjort hittills.

Åke Söderström, ordförande Coompanion Roslagen & Norrort

Annons

Annons

Till toppen av sidan