Efter stormen Alfrida, som orsakade stor förödelse för många skogsägare i Stockholms län, undrade Rune Karlsson i en debattartikel vad som egentligen gäller när man ska ta hand om den stormfällda skogen.
Annons
Annons
Jag tackar Rune Karlsson för hans frågor. Som vi tidigare beskrivit måste man anmäla till Skogsstyrelsen om man ska avverka mer än 0,5 hektar skog. Detta gäller även när man tar hand om stormfällt virke.

Jag förstår om det låter lite märkligt att man måste anmäla att man ska avverka virke som redan ligger ned där stormen dragit fram. Men det finns förklaringar, skriver Stefan Lindstedt.
Bild: Måna J Roos
Jag förstår om det låter lite märkligt att man måste anmäla att man ska avverka virke som redan ligger ned där stormen dragit fram. Men det finns förklaringar. Genom tillsyn följer Skogsstyrelsen upp att skogsägaren får upp ny skog efter avverkning på det sätt lagen kräver. Dessutom behöver vi stämma av om det finns kultur- eller naturvärden att ta hänsyn till. För att kunna göra detta och stämma av med våra register behöver vi få in en avverkningsanmälan till oss. Även för skog som stormen fällt.
Rune Karlsson frågar också vad som ingår i begreppet ”avverka”. Vanlig gallring eller röjning som syftar till att främja skogens utveckling är inte att se som anmälningspliktig avverkning och behöver därför inte anmälas till oss.
Annons
Slutavverkning och avverkning är för oss samma sak. Däremot behöver en slutavverkning inte innebära att det kalavverkas. Ofta lämnas träd kvar på olika sätt, bland annat för att få upp ny skog (fröträd) men även av miljöskäl.
Annons
Det finns mer information om vad som gäller vid avverkning efter en storm på vår hemsida. Rune Karlsson och andra skogsägare som har frågor är också välkomna att kontakta oss på distriktet.
Stefan Lindstedt, distriktschef Stockholm-Gotland, Skogsstyrelsen