Annons

Annons

Annons

Annons

Stormen Alfrida

Debatt
Nej, vi fördröjer inte arbetet efter stormen Alfrida

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rune Karlsson och alla de andra skogsägare som nu arbetar med följderna av stormen Alfrida gör helt rätt när de snabbt tar hand om träden. Något administrativt förmynderi finns inte i vägen, skriver Karolina Johansson och Stefan Lindstedt.

Bild: Måna J Roos

Annons

Stormen Alfrida har drabbat många skogsägare särskilt hårt i området kring Stockholm och Norrtälje.

När skogsägaren väl fått grepp om skadorna, väntar också arbetet med att få ut virket i tid. Ett av skälen är att förhindra att angrepp av skadedjur förvärras, som till exempel granbarkborren. Av den orsaken säger skogsvårdslagen att om mer än fem kubikmeter virke av barrträd skadats inom ett hektar, så skall allt som överstiger den volymen tas om hand och transporteras ut. 

Annons

Annons

Anmäl text- och faktafel

I det här läget är det naturligt att det finns funderingar kring hur man ska göra med avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. För det finns ju ett krav att skogsägaren måste anmäla avverkningar större en 0,5 hektar till oss minst sex veckor före, enligt skogsvårdslagen.

Rune Karlsson beskriver i en debattartikel i Norrtelje Tidning arbetet med att ta hand om de träd som fallit i stormen på hans mark och att en avverkningsanmälan med sex veckors väntan skulle fördröja arbetet. Det är ett missförstånd. Att ta ned enstaka träd i den omfattningen behöver nämligen inte anmälas till oss. Gränsen går alltså vid avverkningar större än 0,5 hektar. Det går dessutom att få dispens från sexveckorsregeln.

Rune Karlsson och alla de andra skogsägare som nu arbetar med följderna av stormen gör helt rätt när de snabbt tar hand om träden. Något administrativt förmynderi finns inte i vägen.

Karolina Johansson, skogskonsulent, Skogsstyrelsen

Stefan Lindstedt, distriktschef Stockholm-Gotland, Skogsstyrelsen

 

Annons

Annons

Till toppen av sidan