Annons

Annons

Annons

Annons

Stormen Alfrida

Debatt
Skogsstyrelsens förmynderi kan fördröja röjningen efter Alfrida

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om man hade följt Skogsstyrelsens föreskrifter skulle förmodligen inte mycket av det nödvändiga röjningsarbete, som hittills utförts, kunnat äga rum. Ingen avverkning hade fått påbörjas före den 18 februari, skriver Rune Karlsson.

Bild: Måna J Roos

Annons

I Norrtelje Tidning den 20 januari kan man läsa följande: ”Avverkning/bortforsling av stormfälld skog på en yta större än en halv hektar (motsvarar ytan av en halv fotbollsplan) måste anmälas till Skogsstyrelsen. Man får tidigast börja avverka sex veckor efter det att ansökan inkommit. Vill man ha dispens från den regeln måste man också ansöka om detta.”

Anmäl text- och faktafel

Är det verkligen sant? Ja, tydligen. Norrtelje Tidning har inför artikeln intervjuat skogskonsulent Karolina Johansson på Skogsstyrelsen och hon bör ju veta vad som gäller. Den citerade texten återfinns också på Skogsstyrelsens hemsida.

Annons

Annons

Det står, vad jag kan se, ingenting om detta i skogsvårdslagen. Däremot återfinns följande text i gällande skogsvårdsförordning:

”Den produktiva skogsmarkens ägare ska underrätta Skogsstyrelsen om annan avverkning, omfattande minst 0,5 hektar, än sådan röjning eller gallring som främjar skogens utveckling.”

Denna förordning har Skogsstyrelsen i sina föreskrifter tolkat som att den även gäller vid omhändertagande av stormfällen. Undrar om riksdagens ledamöter, när de beslutade om förordningen, förstod att detta skulle bli konsekvensen av deras beslut.

Stormen Alfrida härjade i Roslagen natten till den 2 januari. Den 3 januari hade vi fullt upp med att, med hjälp av proffs, ta hand om en stor gran som hängt sig över Muskovägen. Den hade fallit, men, som tur var, fastnat i två granar på andra sidan vägen. Om granen hade lossnat och fortsatt falla, så hade den enda vägen till Musko blockerats, både kopparledning och fiberkabel rivits ner och dessutom hade någon kunnat få granen över sig. Som vi såg det, så gällde det att handla snabbt för att få bort granen. Problemet var att få tag på några som kunde komma till vår hjälp – några med tillgång till tillräckligt stora maskiner. Att vi skulle behöva få tillstånd för att ta bort granen föresvävade oss aldrig.

I vår lilla skog – cirka 1,5 hektar – föll sju granar. Dessutom bröts en stor tall av på mitten. Veckan efter stormen ägnade vi åt att ta reda på resten av fällena. De är nu kvistade och uppkapade och riset är till största delen omhändertaget.

Annons

Annons

Om man skulle följa den ovan citerade föreskriften, så skulle förmodligen inte mycket av det nödvändiga röjningsarbete, som hittills utförts, kunnat äga rum. En anmälan som skickats in dagarna efter stormen hade i bästa fall inkommit till Skogsstyrelsen den 7 januari. Det betyder att ingen avverkning hade fått påbörjas före den 18 februari.

Det här är ett exempel på myndighetsförmynderi av ett helt obegripligt slag. Det är allvarligt – inte minst för att det undergräver förtroendet för våra myndigheter. Det förtroendet behövs om samhället ska fungera. Ni som känt till den här föreskriften – varför har ni inte sett till att ta bort den? Det är dags att ni gör det nu!

Rune Karlsson, Husinge

Annons

Annons

Till toppen av sidan