Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Låt dansen få återkomma till kulturskolan

Text

För knappt ett och ett halvt år sedan samlades Norrtälje kommuns barn och ungdomar som var aktiva vid Roslagens kulturskola för en gemensam kulturdag. Hundratals nervösa, men glada, barn väntade ivrigt på sin tur att få visa upp sina talanger för familj och vänner. Lokalen var överfylld med musik, dans och skådespeleri.

Anmäl text- och faktafel 

Min äldsta dotter var med i en grupp som visade upp ett nummer från musikalen den hade repeterat under året. Min yngsta, då fyra år gammal, fick ta sina första steg som dansare inför publik. Hennes ögon glittrade av stolthet och hela hennes kropp sprattlade av glädje att få visa för vuxenvärlden vad hon kunde.

Annons

Norrtälje kommun är en växande kommun med växande skatteintäkter. Vi behöver inte spara på våra barns bekostnad. Låt dansen och skådespeleriet få återkomma till Norrtälje kommuns kulturskolor, skriver Veronika Areskoug.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

 

Några dagar senare kom ett helt oförväntat sms från kulturskolan som meddelade att det inte blir någon mer dans vid Roslagens kulturskola. Ingen förklaring, ingen förvarning. Många barn var förkrossade.

Inte bara dans drabbades av samverkanstyrets besparingar. Teatern försvann också. Ja, allt som inte kommunen var lagstadgad att erbjuda skulle bort med omedelbar verkan. Trots fulla kurser och barn på väntelista så försvann de aktiviteter som lockade många av de yngre.

Liberalerna ställde genast en interpellation till samverkanstyret (S+C+MP), dock utan att situationen har förbättrats.

Nästa termin kom en enkät med frågan vad barnen önskade delta i inom kulturverksamheten. Då fick vi upp hoppet om att dansen nu skulle återkomma till Roslagens kulturskola. Så blev det inte. Inga dansaktiviteter återkom. Poff, så var den borta.

Småbarnsverksamheten finns det så gott som inga spår kvar av. Av alla aktiviteter som en gång har funnits kvarstår endast stråklek för yngre barn. Detta trots att det finns ett tidigare kommunfullmäktigebeslut att kulturskolan ska erbjuda dans och teater.

 Även all musikalverksamhet har ställts in. Det fick vi meddelande via e-post för några dagar sedan. Ungdomsmusikalen ställs in utan genomförandet av föreställningen som barn och personal har jobbat med ett helt år. Det enda som finns kvar är en två år gammal kursbeskrivning på kulturskolans anmälningssida, som får familjer att tro att de kan ställa sig i kö till kurser som inte finns.

Annons

Annons

Det är ett enormt hyckleri att Socialdemokraterna går till val på att inte sänka skatterna samtidigt som de i denna kommun, tillsammans med Centern och Miljöpartiet, har beslutat att det är just barnen som ska betala priset när skattepengar slösas bort på undermålig förvaltning. Norrtälje kommun är en växande kommun med växande skatteintäkter. Vi behöver inte spara på våra barns bekostnad.

De förlorade åren kommer aldrig igen. Ingen ska behöva se tillbaka på sin barndom och tänka “jag önskar att jag hade fått pröva på”.

Låt dansen och skådespeleriet få återkomma till Norrtälje kommuns kulturskolor och släpp tillbaka småbarnen. Både småbarn och ungdomar behöver få pröva på olika kulturaktiviteter i en lekfull miljö. Det gynnar både barnets och kommunens utveckling. Liberalerna vill satsa på barnen och på återinförande av bredverksamhet vid Roslagens kulturskola.

Veronika Areskoug (L), kommunfullmäktigekandidat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan