Annons

Annons

Annons

Smederna–Indianerna 2018

Indianerna föll tungt mot Smederna – efter dubbla uteslutningar i sista heatet

Tisdagens match mellan Smederna och Indianerna blev både jämn och dramatisk.
Kumlalaget pressade de regerande mästarna, men till sist fick man ge sig.
Det efter att båda gästernas förarna blivit uteslutna i sista heatet.

Det blev en jämn kamp mellan Smederna och Indianerna under tisdagskvällen.

Bild: Billy Hammer

Annons

Indianerna var på slutspelsjakt under tisdagskvällen. Vid seger borta mot Smederna skulle en plats i slutspelet vara säkrad. Men de kunde också få hjälp på annat håll om det skulle behövas.

Ett för sommaren ovanligt regnoväder visade sig under dagen i Eskilstuna och gav banpersonalen extra arbete. Men när klockan närmade sig matchstart hade regnet tagit ett uppehåll och matchen kunde starta som planerat. Dock återkom duggregnet några heat in i tävlingen, men det var inget som skapade något break.

Snabbast ur startblocken var Indianerna som direkt slog an tonen genom att vinna det första heatet. Sedan efter reservheatet fortsatte gästerna från Kumla att bjuda på bra speedway. Ofta var man först iväg i starterna, vilket bäddade för att man lyckades ta trepoängaren i fem av de sex första heaten. Poängmässigt bäddade det för en ledning på 22–14 efter sex heat.

Annons

Annons

Värt att nämna är att Jonatan Grahn tog sina första elitseriepoäng för Indianerna när han i heat fem endast var bakom Anders Thomsen och därmed körde in gästernas första femetta för kvällen. Det var 17-åriga Grahns andra match i elitserien.

Därefter ryckte de regerande mästarna upp sig och i paus var det match igen. Smederna hade då tagit sig ikapp till 30–30 utan att blinka. Anförda av den nuvarande VM-tvåan Fredrik Lindgren.

Efter ett oavgjort heat elva kunde Indianerna koppla ett nytt grepp om matchen i heat tolv. Tai Woffinden fortsatte att gå rent och tog en ny överlägsen heatseger. Bakom honom passerades Mikkel Michelsen i första böj av Anders Thomsen. Indianernas enda dansk för kvällen kunde sedan dra ifrån och köra hem lagets andra femetta.

I heat tretton kontrade dock Smederna tillbaka efter att de tagit sin andra femetta för kvällen genom Fredrik Lindgren och Niels Kristian Iversen. Piotr Protasiewicz tvingades slå av och då var Vaclav Milik ensam Indian kvar. Tjecken var dock en av de som såg ut att ha mest problem på den regntunga och halkiga banan och lyckades aldrig utmana om mer än en poäng.

Kvällens näst sista heat blev riktigt rörigt. Starten togs om och Smedernas Niels Kristian Iversen straffades med en uteslutning och Vaclav Milik fick en varning. När ett nytt startförsök gjordes hade Pontus Aspgren fått ta Iversens plats på startlinjen.

Annons

Första kurvan blev intensiv och det var nära att flera åkare gick omkull. Alla höll sig på cyklarna, men Indianförarna hamnade på efterkälken. Woffinden och Milik lyckades ta sig förbi Aspgren, men Michelsen var för långt ivägsläppt. Därmed var det oavgjort inför kvällens sista heat.

Annons

Om det var dramatiskt i heat 14 är det inget mot det avgörande heatet. Där ryckte Piotr Protasiewicz till och det var andra gången i matchen. Det gjorde att veteranen uteslöts och Indianernas segerchanser försvann. Ansvaret låg på Anders Thomsens axlar för att lyckas ordna ett oavgjort resultat från ytterbanan.

I starten kom han iväg som tvåa och lyckades pressa Fredrik Lindgren. I andra svängen var dansken till och med förbi, men i den tredje kurvan gick Thomsen omkull och blev påkörd av Michael Jepsen Jensen. Efter en domarkonferens uteslöts dansken och därmed kunde det sista heatet frysas. Slutställningen blev därmed 47–42 till hemmalagets favör.

På annat håll föll Lejonen hemma mot Dackarna, vilket innebär att Indianerna ändå säkrade sin slutspelsplats.

Matchfakta

Smederna–Indianerna 47–42

Poäng, Smederna: Fredrik Lindgren 14, Krzysztof Buczkowski 10, Michael Jepsen Jensen 8, Niels Kristian Iversen 7, Mikkel Michelsen 5, Linus Eklöf 3, Pontus Aspgren 0.

Indianerna: Tai Woffinden 14, Piotr Protasiewicz 8, Vaclav Milik 7, Anders Thomsen 6, Victor Palovaara 3, Kacper Gomolski 2, Jonatan Grahn 2.

Publik: 4219

Domare: Björn Yngve

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan