Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Centerpartiets värderingsval kan nu bli ett klimatval

Bränderna som rasat i Härjedalen och Ljusdal har nu klivit in i valrörelsespurten på allvar. Frågan fick inleda och dominera när centerledaren Annie Lööf höll kanske sitt viktigaste tal i valrörelsen.

Text

Foto: Hossein Salmazadeh / TT

Annons

Centerpartiets valkonvent är så nära ett amerikanskt man komma i Sverige. Omkring sjuhundra jublande centerpartister med flaggor och skyltar som står upp när partiledaren gör entré. Det är ett tal som har dubbla syften, ingjuta energi hos de egna inför den sista viktiga månaden och gentemot väljarna markera var Centerpartiets tyngdpunkt ligger i valet.

Klimatet, bränderna, jordbrukskrisen genomsyrade inledningen. Den historiska hettan, den värsta på över 250 år har skapat många kriser. 25 000 hektar har brunnit. Hittills. I helgen är det extrem brandrisk i södra Sverige, krisen är inte över även om den akuta fasen lämnat våra trakter.

När krisen var som störst fick vi se prov på Sveriges styrkor

Annons

Annie Lööfs besök i Ljusdal i mitten av juli togs upp i talet.

"Jag fick se hur människor outtröttligt hjälpte varandra. Hur slitna kroppar fick vila när andra tog vid. Hur en vänlig klapp på axeln gav ny energi när man inte trodde man orkade längre. När krisen var som störst fick vi se prov på Sveriges styrkor, att vi håller ihop. Att vi ställer upp för varandra."

Annons

Mer resurser för deltidsbrandmän och frivilliga, nationell krisledning, nationell luftresurs fanns med i talet.

Klimatkrisen håller på att bli en del av vår vardag

Det är inte bara skogsägare som plågats i värmen. Jordbruket står inför sin värsta kris i stora delar i landet sedan missväxtåren 1867-1869. Hettan har förstört skördar och foderkris hotar djurhållningen. Lööf vill parera effekterna med 5 miljarder kronor extra till bönderna som utgör landsbygdens ryggrad. Men det är åtgärder som lindrar symtomen, inte botar jordens feber.

Centerns partiledare Annie Lööf inledningstalar på partiets valkonvent Foto: Hossein Salmazadeh / TT

"Sommaren 2018 ser ut att bli en vändpunkt i den svenska klimatdebatten. Klimatkrisen håller på att bli en del av vår vardag" kommenterade Lööf sammanbitet under presskonferensen och pekade på att utsläppsminskningen stannade av under den rödgröna regeringen enligt siffror från SCB.

Centerledaren presenterade förslag om bland annat gröna avdrag, att göra det billigare att köra miljövänligare med upp till 100 000 kronor i rabatt och satsning på över tre miljarder på teknik som kan ta bort koldioxid ur atmosfären för att få till minusutsläpp.

Annons

Nästan nio av tio barn får avslag när föräldrarna ber samhället om hjälp

Den tredje delen i talet som fick stort utrymme var den känslosamma berättelsen om lille tvååringen Olof som inte klarar av att andas själv, men som fått assistansstödet indraget eftersom "andning inte betraktas som ett grundläggande behov". Sedan regeringsskiftet "har Försäkringskassan dragit in assistansen för över 1500 personer. Nästan nio av tio barn får avslag när föräldrarna ber samhället om hjälp", sade Lööf i talet och lovade en förändrad lagstiftning.

Annons

Centerpartiet vill göra valet 2018 till ett värderingsval som främst står mellan två partier, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Ett val som handlar om Sverige ska bakåt eller framåt, om det är oro eller framtidstro som ska prägla Sverige.

"Vi lever i en avgörande tid" som Lööf uttryckte det i talet och pekade på rättsstat, mänskliga fri och rättigheter, medmänsklighet, jämställdhet och liberal demokrati som är utmanade.

Samtidigt är Centerpartiets tema för valrörelsen en risktagning. Ett värderingsval som får fel svar blir ett hårt bakslag för både värderingarna och Centerpartiet.

Det riskerar att cementera den svenska väljarkåren i vi och dom, dom och vi. En uppdelning som kan komma att skapa ännu djupare vallgravar, öka polariseringen och få de som valt att vandra en annan väg att bli allt mer extrema. Det är i en tid när nivån på debatten måste höjas och tonläget sänkas i sociala mediestormar.

Samtidigt kan Centerpartiet vara nöjda med om det i slutändan blir ett klimatval istället för ett värderingsval.

Annons

Samtidigt kan Centerpartiet vara nöjda med om det i slutändan blir ett klimatval istället för ett värderingsval. För Lööf kunde ha lagt till en annan sak som skiljer mellan SD och C, synen på klimatförändringarna där SD-politiken präglas av en ovilja att adressera klimatproblemen och partiet var de enda som röstade nej till Parisavtalet.

Valrörelsen 2018, som egentligen bara en fortsättning på supervalåret 2014, kommer att bjuda på stormar av olika slag. Det är en centerrörelse med självförtroende som går in spurt väl medvetna om att det parlamentariska läget kommer att bli fortsatt komplicerat efter valet.

Detta är en ledartext av Hudiksvalls Tidnings (c) politiske redaktör Patrik Oksanen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan