Annons

Annons

Annons

Annons

Oksanen: Trump on tour - Next stop Helsinki

Från en Mi-8AMTSH helikopter på 2500 meters höjd hoppade en trupp från de ryska specialstyrkorna fallskärm för att landa på ön Hogland. De gömde sina fallskärmar, förflyttade sig till fots och förstörde attrapper av bland annat anläggningar för radar och kommunikation samt robotbatterier. Allt enligt ett pressmeddelande från det ryska försvarsministeriet den 10:e juli.

Text: 

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om Säkerhetspolitik för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska tidningar. Patrik Oksanen är till vardags politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Det man tränar på i fredstid är vad man avser göra i krigstid.

Från Hogland är det bara 4 mil till Kotka i Finland, och 5,5 mil till det estniska fastlandet

En gång i tiden var ön Hogland i Finska viken svensk. Det var också en del av det självständiga Finland med runt 800 invånare fram till andra världskriget. På 30-talet var ön känd som Finlands Capri och på somrarna kom 10 000 turister. Ett casino för 650 restauranggäster byggdes så sent som 1937.

Ön är elva kilometer lång och består mest av kala klippor och gles barrskog med fyra toppar. Under andra världskriget bytte Finland och Sovjetunionen flera gånger överhöghet över ön. Även Tyskland anföll finländarna på ön i september 1944 som en sydlig utlöpare av Lapplandskriget, en följd av Finlands vapenstillestånd med Sovjetunionen.

Annons

Idag tillhör Hogland Ryska federationen och är en av många strategiska öar i Östersjön. Det man övar på Hogland kan man göra på Bornholm, Gotland, Åland eller på fastlandet. Att lägga den här typen av övning så nära grannländernas territorium är en rysk signal inför toppmötet mellan Putin och Trump i Helsingfors på måndag. Liksom det är en signal att låta atomubåten Orel segla förbi Helsingfors i samband med mötet. Ubåten, som är en av Rysslands största, ingår i en konvoj från Norra Flottan som ska delta i en sjöparad i St Petersburg i slutet av månaden.

Annons

Trump själv har sagt att han anser att mötet med Putin är det lättaste på resan i Europa.

Toppmötet mellan Trump och Putin ses med oro från många håll. Oron har väckts av Trumps sätt att hantera vänner som fiender och fiender som vänner. Det bryter mot 70 år av amerikansk säkerhetspolitik.

Trump själv har sagt att han anser att mötet med Putin är det lättaste på resan i Europa. Det säger en hel del om Trumps synsätt, men också en farlig underskattning av sin motståndare. Går du upp i en förhandlingsmatch med KGB så fungerar inte "Kumbaya my lord" och köra på feelings och instinkt.

President Trumps testballonger om att USA skulle dra tillbaka trupper från Tyskland, sluta att öva i Baltikum och lämna Nato skulle i värsta fall kunna kombineras med en ”peace in our time”-uppgörelse med Putin, där Ryssland i praktiken får sin inflytelsesfär godkänd av Vita Huset.

Angela Merkel, Charles Michel, Jens Stoltenberg, Donald Trump, Theresa May, Lars Lokke Rasmussen, Erna Solberg, Andrzej Duda, Emmanuel Macron, Edi Rama, Milos Zeman och Pedro Sanchez i familjeporträttet under Nato-toppmötet. Foto: Ludovic Marin, Pool via AP

Förvisso får man betrakta Natotoppmötet som relativt lugnt med gedigna slutsatser, som markerar bland annat Ukrainas territoriella integritet, men Trump orsakade bråk och stök genom ett utspel om 4% av BNP i försvarsutgifter. Dessutom blandar Trump korten friskt kring budgeten.

Annons

Själva organisationen Nato har en liten budget på omkring 13 miljarder kronor. Den budgeten är beräknad enligt en formula och USA står för 22 procent, inte de 90 procent som Trump twittrat om. Vid andra tillfällen har Trump nämnt siffran 70 procent. Men det är då beräknat på totala nationella försvarsutgifter, alltså USA:s samlade globala försvarsbudget. En mindre del av det läggs i Europa.

Annons

Det som Natoländerna redan 2014 kom överens om var att ha ett mål på 2 procent, med snart halva vägen kvar så ser det ut som en majoritet av länderna kommer att klara det.

Även om Trump har rätt i att Europa måste öka försvarsuppgifter mer och snabbare så är problemet att sättet han gör det på undergräver tillit och förtroende mellan allierade. Det sår en draksådd för den amerikanska hemmaopinionen, där vänner målas ut som ett gäng som utnyttjar USA:s godhet. Det blir också en draksådd i Europa, där det tyska stödet för amerikansk trupp i landet minskar. Utspelen gör att den transatlantiska länken skaver. Samtidigt vill Kreml att den ska skavas sönder. De långsiktiga effekterna av draksådd ska inte underskattas.

När Trump och Putin möts i Helsingfors blir det till att manövrera i kommunikationen för Republikens president Niinistö.

När Trump och Putin möts i Helsingfors blir det till att manövrera i kommunikationen för Republikens president Niinistö. Krafter vill beskriva mötesplatsen som ”neutral” och trycka på gamla reflexer från Finlandiseringens tid. Finland vill vårda de historiska djupa och nära relationen med USA samtidigt som dialogen med Ryssland hålls öppen. Samtidigt är Finland en integrerad del av EU och fördragsbundet genom Lissabonfördraget 42.7.

Inbäddat innehåll

Annons

Finland och Sverige skrev i veckan också på ett samförståndsavtal när det gäller försvarssamarbete. Avtalet täcker fred, kris såväl som krig. Avtalet säger att det inte finns några gränser för hur djupt samarbetet kan löpa, även om det inte innehåller bindande försvarsgarantier. Tidpunkten i sig är en svensk-finländsk strategisk kommunikation. Nästa steg vore gemensamma beredskapskontroller med truppförflyttningar i Östersjöområdet och i Arktis, gärna tillsammans med de grannländer som Norge och Estland, och länder som Storbritannien och USA.

Annons

Att lägga mer pengar på försvaret, särskilt från svensk sida, är också ett måste. Sverige är idag en svag länk i hela Östersjön med ett underfinansierat och anorektiskt försvar. Sveriges en procent varken imponerar eller ger den förmåga som behövs för att tillsammans med andra försvara Sverige eller grannländerna. Frågan måste adresseras före valet.

Georgien och Ukraina är andra påminnelser för den som har svårt att minnas.

Luftlandsättningen på Hogland är en påminnelse att i den ryska verktygslådan för att uppnå sina politiska mål så finns militära medel. Georgien och Ukraina är andra påminnelser för den som har svårt att minnas.

Läget kring vår del av världen kommer att kräva kyla, beslutsamhet, uthållighet och samarbete mellan likasinnade under en lång tid framöver.

Det som händer i Helsingfors och på Hogland har betydelse.

Annons

Annons

Till toppen av sidan