Annons

Annons

Annons

Färre dödsolyckor på sjön i år – kortfilmskampanj med komiker ska se till att trenden håller i sig

Från januari till och med juni i år omkom två personer i fritidsbåtsrelaterade olyckor.

Text: 

Anmäl text- och faktafel

Det är betydligt färre personer jämfört med samma period förra året, då 12 personer omkom, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande på onsdagen. Om trenden håller i sig kan det bli ett år med rekordfå omkomna till sjöss.

Annons

Risken för fritidsbåtolyckor med dödlig utgång ökar när det kommer tidiga värmeböljor då vattnet fortfarande är kallt. De flesta dödsolyckorna med fritidsbåt sker i insjöar.

Annons

– Återkommande i statistiken är att majoriteten av de som omkommer är män över 60 år. De flesta bär inte flytväst och befinner sig ensamma i en mindre båt. Dessutom har över hälften druckit alkohol. Det är en grupp som har visat sig vara svår att påverka och uppmärksamma om vikten av sjösäkerhet, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

I sommar lanserar Transportsyrelsen en kortfilmskampanj om säkerhet till sjöss. I den medverkar konstnären och komikern Peter Apelgren, poddaren Wilmer, komikern Johanna Nordström, stylisten Tommie X och författaren och journalisten Björn Hellberg. Filmerna släpps i mitten på juli.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan