Annons

Annons

Annons

Fotboll

VM-äventyret är slut – dubbla nickmål sänkte Sverige: "Vi ska vara stolta"

Sveriges fantastiska VM-äventyr fick ett bittert slut. I kvartsfinalen vann England med 2–0 efter två nickmål och Sverige är nu ute ur turneringen.
– Vi ska vara stolta även om det nu är så jävla surt, säger förbundskapten Janne Andersson i SVT:s sändning efter matchen.

Text

Matchen inleddes avvaktande och i ett lugnt tempo. Båda lagen hade svårt att skapa de där riktigt farliga chanserna. Sverige skapade mest, England var farligare. Raheem Sterling snurrade upp det svenska försvaret gång på gång och England arbetade sig steg för steg in i matchen.

Inte helt oväntat kom så första målet snart nog från England. På matchens första hörna nådde mittbacken Harry Maguire högst och nickade in målet som spräckte nollan i den 31:a minuten.

Annons

Annons

– Det är tungt. Hörnmålet sätter matchen, säger Janne Andersson till SVT.

Harry Maguire nickade in matchens första mål för England. Foto: AP Photo/Francisco Seco

Sverige jobbade för att få till en kvittering före paus men det var aldrig riktigt nära. Istället dök han upp som gubben i lådan ännu en gång, Raheem Sterling. Han hotade det svenska försvaret rejält med två djupledslöpningar som renderade i friläge. Den ena var offside, den andra avstyrdes mycket skickligt av Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf. Uddamålsledningen för England stod sig till halvtid.

I den andra halvleken visade Sverige direkt att man inte hade gett upp. Marcus Berg stod för en bra nick på ett ännu bättre inlägg från Ludwig Augustinsson men den räddades. Det var inte Sverige som skulle få nästa mål.

På ett inlägg kunde Dele Alli, hyfsat obehindrad och omarkerad, nicka in 0–2 till England i den 59:e minuten. Viktor Claesson härjade fritt längs högerkanten och skapade fina möjligheter men det ville sig inte för Sverige. Jordan Pickford storspelade i det engelska målet. Efter matchen är lagkapten Andreas Granqvist inne på samma spår som Janne Andersson.

– Jag är enormt stolt men idag var vi inte där. Vi kom inte upp i nivå. Just nu är det väldigt jobbigt, säger han till SVT.

Annons

Sverige förmådde inte skapa speciellt mycket mer i den här matchen. Slutresultatet blev 0–2 i Englands favör och Sverige får lämna Ryssland och VM. England går vidare till semifinalen där de antingen ställs mot Kroatien eller Ryssland.

För Andreas Granqvist kan det ha varit sista landskampen. Själv vill han inte ge något besked än.

– Jag vill inte spekulera i det. Jag ska sätta mig med Janne när allt det här har lagt sig, säger "Granen" till SVT.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan