Annons

Annons

Annons

Annons

Herrens herde i Mali - samtal med militärpastor Lisa Mobrand

Det är den svåraste och farligaste insatsen som FN har just nu. Mali, ett fattigt land i Afrika med 18 miljoner invånare som sedan en militärkupp 2012 plågats av oroligheter med tuaregiska separatister och härjningar från Al Qaida i islamiska Maghreb.

Text: 

Patrullerna ställs upp på höjder runt byn Likrakar, två mil norr om Timbuktu, i samband med att ett befäl träffar ledaren för den väpnade gruppen MAA inne i byn. Barnen är på väg till brunnen för att hämta vatten. Den svenska FN-styrkan lyder under FNs insats i Mali, MINUSMA. Förbandet opererar huvudsakligen från Camp Nobel strax söder om Timbuktu och är ett underrättelseförband. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

Där befinner sig svenska FN-soldater, i 40-gradig värme, för att försöka stabilisera situationen. Och där svenska soldater är finns också militärpastorer. Ledarsidans Podd72 träffade Lisa Mobrand, som är militärpastor vid Livgardet och som varit i Mali, för ett samtal om insatsen och Svenska kyrkans militärpastorers roll i Försvarsmakten.

– Min primära uppgift var att vara pastor för förbandet i Mali. Då ingår man också i staben. Framför allt sysslade jag med mina vanliga uppgifter som själavård och gudstjänster. Vi brukade beskriva insatsen som en blandning av konfirmationsläger, fängelse och all inclusive. Det blir en vardag där vi är 250 personer som bor, lever och äter tillsammans samt löser våra uppgifter.

Annons

Annons

Att lösa uppgifterna som ett underrättelseförband sker under svåra och farliga omständigheter, även om Sverige har klarat sig från dödsfall i Mali.

– I slutet av missionen hade vi veckovisa beskjutningar. Det betyder att det står några ute i terrängen, kanske en mil ifrån oss och skjuter på oss, där vi inte har möjlighet att besvara elden.

En granat landade på den svenska campen

En händelse blev värre än vanligt under Mobrands mission i fjol, och mer uppmärksammad i Sverige, eftersom en granat landade på den svenska campen. En person fick lindrigare splitterskador, andra andades in rök när svenskarna hjälpte till med släckningsarbete på mer drabbade nationers campområden.

– I år var jag i Mali som vikarie några veckor, det råkade sammanfalla med en komplex attack mot campen. Just den typen av hot är farligt, eftersom de är oförutsägbara. Vad man kan göra är att förebygga så gott man kan och sedan när hotet väl kommer jobba så hårt man kan.

Camp Nobel en blandning av "konfirmationsläger, fängelse och all inclusive". Den svenska FN-styrkan lyder under FNs insats i Mali, MINUSMA. Foto: Henrik Montgomery / TT /

Den komplexa attacken finns väl beskriven på Försvarsmaktens hemsida. Det inleddes med indirekt granateld. Flertalet granater slog ner inne på området, men ingen slog ner på den svenska delen av campen. Därefter följde strid på supercampens norra del där fordonsburna självmordsbombare detonerade sina laddningar. Tryckvågen kändes in på det svenska området. Stridande angripare till fots, utrustade med självmordsbombvästar, försökte i tumultet ta sig in på området utan att lyckas.

Annons

Fler än 160 FN-soldater har dödats sedan 2013. Explosioner från hemmagjorda bomber, så kallade IED:er kan slå ut andra länders fordon medan de svenska fordonen klarar sig nästintill oskadda. Det är en kvalitativ skillnad mellan Sverige och exempelvis Niger. Största insatserna görs av Burkina Faso, Tchad, Bangladesh och Senegal.

Annons

– Här visar sig stora sociala orättvisor i FN-systemet. De som har dött är framför allt soldater från fattigare länder med sämre utrustning och sämre utbildning. Jag tror att många svenskar inte förstår att utrustningen vi har kommer från Sverige och inte från FN.

Det är ett kontinuerligt hot som påverkar truppen psykologiskt.

Asymmetriska hot är påfrestande, och militärpastorn är en av de som har till uppgift att göra bördan lättare att bära för soldaterna.

– Det ställer krav på mig som präst också. Det är ett kontinuerligt hot som påverkar truppen psykologiskt. Pastorn är ju inte en psykolog, men det som är viktigt med pastorns befattning är att vi är de som har uppgiften att vara där det händer. Att vara en herde helt enkelt, och försöka omhänderta människors tankar och reflektioner.

Samtidigt har Lisa Mobrand och de andra Maliveteranerna med sig insikter hem om vad som skiljer dem och de som är drabbade av krig.

– Eftersom det rörde sig om återkommande hot handlade det också om att vara ett stöd att härda ut. Som soldater var vi privilegierade eftersom vi hade en tidsram, jämfört med civila i exempelvis Syrien som sitter fast i sin egen stad. Det stämmer till ödmjukhet, vi kunde koncentrera oss att hantera de här hoten och vad de gjorde med vårt psyke för vi visste när vi skulle åka hem.

Annons

Militärpastor Lisa Mobrand (bild från 2010) vid soldathemmets kondoleansbord efter att kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson stupat i Afghanistan. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX /

Hela samtalet i Podd72 med fältpastorn Lisa Mobrand

Kan du lyssna på här. Det går också att ladda ned på iTunes och Acast. I samtalet tar vi också upp andra frågor som:

• Relationen Försvarsmakten och Svenska kyrkan, där Svenska kyrkan betalar löner till präster för förbandens andliga själavård samtidigt som enskilda församlingskonton på twitter retar försvarsvänner.

• Varför militärpastor är den enda pastorbefattning som finns i Svenska kyrkan.

• Hur man övar för att hantera stora mängder dödade som behöver begravas.

• Betydelsen av ritualer.

Annons

Annons

Till toppen av sidan