Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Låt medborgarna få påverka vad gamla tingshuset ska användas till

Text

Det här med internet är inte så dumt! Då kan man på avstånd i behagligt vald miljö i direktsändning ta del av det som händer på hemmaplan. Som till exempel nu i måndags då kommunfullmäktige i Norrtälje diskuterade och tog beslut om köpet av gamla tingshuset.

Ärendet var på dagordningen även vid föregående möte, men återremitterades med begäran om bättre underlag, ekonomiska kalkyler och framförallt – vilken verksamhet skall bedrivas i huset? Ett hyggligt antal ledamöter begärde ordet, men några direkt nya klarlägganden och synpunkter framkom dessvärre inte. Fortfarande saknas konkreta besked om kommande verksamhet, kostnader för renovering och en tidsplan. Hur som helst, med stöd av Vänsterpartiet och Liberalerna kunde samverkanstyret klubba igenom beslutet att köpa gamla tingshuset.

Annons

Annons

Våra politiska partier har nu möjlighet att ge sina besked om gamla tingshusets framtid – en fråga som säkerligen flertalet kommuninnevånare har synpunkter på. Mitt eget förslag är att inledningsvis låta allmänheten bekanta sig med lokalerna, ordna möten och utställningar, skriver Per Börjesson.

Bild: Malin Jansson

Här kan man befara klara likheter med hur våra politiker hanterade konsthallens flytt från gamla brandstationen till Galles gränd. Dyrt och heligt utlovades fortsatt kulturell verksamhet i gamla brandstationen och flera seriösa aktörer, studieförbund och föreningar var beredda att samverka.

Men vad händer? Vi läser i Norrtelje Tidning en morgon för något år sedan att kommunen har ingått ett hyresavtal med en sportbar och för dyra pengar åtagit sig att renovera och bygga om lokalerna för restaurangverksamhet.

Den politiska hanteringen får inte upprepas! Nu gäller det att titta framåt och konstruktivt och långsiktigt fatta väl förankrade beslut. Det är val om tre månader och all logik, oavsett partifärg, tyder på nya konstellationer även i vårt eget kommunhus. Våra politiska partier har nu möjlighet att ge sina besked om gamla tingshusets framtid – en fråga som säkerligen flertalet kommuninnevånare har synpunkter på.

Mitt eget förslag, sittandes i skogen 25 mil från händelsernas centrum, är att inledningsvis låta allmänheten bekanta sig med lokalerna, ordna möten och utställningar. Dessutom en utmärkt plats för årets julsalong – över hundra lokala konstnärer och ett par tusen besökare, som säkerligen har åsikter om hur vi tillsammans bygger ett bra samhälle.

Per Börjesson (L), Norrtälje

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan