Annons

Annons

Annons

Tysk bussjätte tar över Swebus

Nobina säljer Swebus Express till tyska Flixbus. Det innebär att Swebus linjer fogas samman med ett stort bussnätverk i Europa. Planen är också att öka avgångarna under 2019.

Text

Arkivbild. Foto: Rune Jensen

Annons

På onsdagen blev det klart att Flixbus har förvärvat Swebus av Nobina.

– Med Swebus i vårt nätverk kommer vi att förnya bussresandet i Sverige, säger Peter Ahlgren, vd för Flixbus Sverige, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Flixbus startade i Tyskland för fem år sedan och etablerades i Sverige förra året. Sedan dess har bolaget kört turer i stora delar av Mellan- och Sydsverige och vidare ner till Tyskland.

Samtidigt har Swebus Express dragits med förluster sedan 2016, enligt Dagens Industri (DI), vilket fick styrelsen i Nobina att fatta beslutet att sälja verksamheten.

– Om man tittar på expressbussmarknaden så har det varit hård konkurrens under en lång tid av flyg, privatbilism och tåg. Sedan ett år tillbaka har det dessutom kommit in nya aktörer på marknaden och försökt ta marknadsandelar vilket ökat prispressen än mer, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina till DI.

I affären ingår verksamheten i sin helhet inklusive bussar till ett värde av 1,9 miljoner euro, eller 20 miljoner kronor, skriver DI. Enligt Flixbus egna uppgifter ska Swebus nätverk öka med 25 procent.

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan