Vem köper ett hus för över 20 miljoner kronor utan att låta göra en oberoende värdering av huset och utan att veta vad man vill ha huset till? Ja, det är till och med oklart exakt vad kostnaden blir, bara att köpeskillingen är minst 20,5 miljoner kronor.
I Norrtälje verkar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet vara ensamma om att tycka att det är en bra idé med motiveringen att "Det behövs inga värderingsmän när ett av stadens mest attraktiva hus finns på vårt bord". Kosta vad det kosta vill?
Annons
Annons

Det kan för all del vara trevligt om kommunen köper tingshuset, men inte till vilket pris som helst, skriver Robert Beronius.
Bild: Måna J Roos
Tingshuset är q-märkt och kommer att stå kvar oavsett vem som äger det. Det finns ingen garanti för att huset kommer till bra användning även om kommunen köper huset. Det finns det tvärtom flera dåliga exempel på. Gamla brandstationen är ett exempel. Det blev efter dyra renoveringar och en sendragen process en krog. Trots att kommunen äger huset, eller på grund av?
Det kan för all del vara trevligt om kommunen köper tingshuset, men inte till vilket pris som helst. Det minsta man kan begära är att man i alla fall vet priset.
Återremissen i kommunfullmäktige var därför nödvändig, tyvärr. Vi liberaler är positiva till att kommunen köper tingshuset, men vi är negativa till dåliga beslutsunderlag där man tvingas hoppas på det bästa. Erfarenheten visar att det inte gått så bra tidigare.
Är man på riktigt intresserad av att vårda stadsbilden och Norrtäljes "atmosfäriska värden" så är några förslag färre skolbaracker, anställa en stadsarkitekt, tillsätta ett skönhetsråd och sist men inte minst en ny politisk (L)edning.
Annons
Robert Beronius (L)