Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Kommunen bör köpa Norrtälje tingshus

Text

Norrtälje tingshus är till salu. Centerpartiet har länge ansett att kommunen ska köpa.

Det finns många förslag om vad huset kan användas till. Men låt oss först se till att köpet blir av.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 april blev det minst sagt en trist tillställning där Moderaterna, Liberalerna, ROOP, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ville ha mer underlag om kommunens köp av tingshuset. Det innebär att fullmäktige beslutade om återremiss, trots att det innebär en risk för att affären äventyras.

Om man inte tar vara på tingshuset nu, hamnar det i kommersiella händer och blir troligen utvecklat till dyra bostadsrätter med tillbyggnader eller nya byggnader framför huset, skriver Kule Palmstierna och Bengt Ericsson.

Bild: Måna J Roos

Annons

Vad fullmäktiges möte hade att ta ställning till var själva köpet. Detaljfrågor anser vi att våra tjänstemän klarar ut.

Annons

I ärendet fanns fastigheten beskriven och priset låg på 20,5 miljoner. Det är ett bra pris för en av Norrtälje stads bäst belägna tomter. Det behövs inga värderingsmän när ett av stadens mest attraktiva hus finns på vårt bord. Tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna ger vi vårt fulla stöd till förslaget att köpa.

På den gamla tiden hade man ting lokalt runtom i Roslagen kan man läsa i boken om tingshuset. För drygt hundra år sedan ville man ha annan ordning och lät bygga tingshuset på en höjd med fin utblick över Norrtälje stad. Det invigdes 1912 och var byggt med den tidens elegans och uttryckte hur viktigt lag och rätt är i ett samhälle.

Sådana hus byggs inte i dag. Huset är ett smycke för staden och centralt beläget.

1912 var Norrtälje stad liten jämfört med i dag. Med dagens tillväxt kan staden vara dubbelt så stor om 20 år. Då kommer tingshuset med all säkerhet bli en uppskattad offentlig lokal. Huset är en stolthet i Roslagen.

Om man inte tar vara på tingshuset nu, hamnar det i kommersiella händer och blir troligen utvecklat till dyra bostadsrätter med tillbyggnader eller nya byggnader framför huset. Det som är ett smycke i dag blir troligen bortplottrat, vilket är trist.

Många boende i Norrtälje gillar sina gamla hus. De ger atmosfär och historia. Sådant skapas om man låter blicken nå litet längre än det dagsaktuella.

Vi har redan förlorat tre hus av atmosfäriskt värde i staden:

Annons

1. Stadshotellet som är en riktigt läcker byggnad. Varför hade man inte is i magen och tog hand om det? Varför lät man riva bondepalatset intill? Bägge två hade passat väl in i den stad Norrtälje är på väg att bli.

Annons

2. Badhuset från 1950-talet som var en kulturbyggnad av modernt snitt och som lämnade litet luft kring ån i en av dess vackra krökar. Vad fick vi i stället?

3. Gamla brandstationen blev en krog. Den är kvar i kommunal ägo så man kan ju hoppas att man när staden fördubblats eller tredubblats upptäcker dess värde som offentlig lokal. Och tror sig ha råd med det.

Även om det bjuder emot vad gäller kostnader så finns behov av offentliga lokaler och lokaler för allmänt bruk i dag. Om det inte kostar för mycket att använda dem. I Bålsta finns ett Föreningarnas hus i vilket det enligt uppgift skulle ha 200 aktiviteter per månad. Det låter mycket. Kommunen där tar ett stort ansvar för detta hus. Skulle tingshuset passa för mindre teater och dans som Mariposas? Plats för idéer.

Vad ska man våga göra här i kommunen? Ta tillfället i akt och sedan söka sig fram till bra användning för en värdefull byggnad? Eller låta den gå till spillo i det käbbel som blev i senaste kommunfullmäktige? Vågar den icke-styrande majoriteten lämna sin oppositionsroll någon enda gång och tänka större?

Slutsatsen av detta inlägg är att Centerpartiet vill att kommunen köper tingshuset.

Kule Palmstierna (C)

Bengt Ericsson (C)

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan