Annons

Annons

Annons

Annons

Natomedlemskap gör inte att vi slipper upprusta

Text: 

Anhängarna av ett svenskt Natomedlemskap försöker sprida ut att vi kan slippa ökade militärutgifter genom att gå med i Nato. På så sätt hoppas man få med motståndarna till ökade militärutgifter på sin sida.

Men något val mellan Natomedlemskap och ett eget försvar finns ej. Nato är en militär pakt mellan befintliga militära försvarsstyrkor. Medlemmarna av försvarspakten Nato förbinder sig också att lägga två procent av sin BNP på det militära försvaret.

Annons

Det var både förhastat och djupt olyckligt med den svenska nedrustningen som inleddes vid Sovjetunionens upplösning. Att bygga upp vårt försvar till samma styrka som tidigare blir inte lätt, skriver Börje Nordström. Foto: Jonas Ekströmer, TT.

Att som Peter Gerdman antyda att vi kan slippa rusta upp vårt egna försvar om vi går med i Nato, är att slå blå dunster i folks ögon. Något sådant Nato finns alltså inte.

Annons

Peter Gerdman hävdar att Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats sedan 2008. Men det läget försämrades redan på 1990-talet då det stod klart att Warszawapaktens upplösning inte skulle följas av en motsvarande nedläggning av Nato. Istället påbörjade Nato en krigspolitik på Balkan med bland annat elva veckors terrorbombningar av en centraleuropeisk huvudstad. Dessutom accepterade man de före detta medlemmarna i Warszawapakten som medlemmar i Nato, något man muntligt lovat inte skulle ske.

Den militära maktbalansen från det kalla krigets dagar finns inte längre kvar. Inte heller kommer den att återuppstå, inom överskådlig tid, hur mycket Ryssland än upprustar sina militära styrkor "i gigantisk omfattning" som Peter Gerdman uttrycker det. Natos militära överlägsenhet är därtill alltför stor.

Det var både förhastat och djupt olyckligt med den svenska nedrustningen som inleddes vid Sovjetunionens upplösning. Att bygga upp vårt försvar till samma styrka som tidigare blir inte lätt. Det är som bekant lättare att göra fisksoppa av ett akvarium än att göra om fisksoppan till akvarium. Men vi måste nog bita i det sura äpplet om vi skall kunna hålla oss utanför ett kommande storkrig.

Börje Nordström, Norrtälje

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan