Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: KU-granskningen av IT-skandalen: Hur kunde alla ta så lätt på rikets säkerhet?

Text: 

I två månader har nu konstitutionsutskottets utfrågning pågått med anledning av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Före detta generaldirektörer, före detta statssekreterare och polischefer har blivit utfrågade. Många återstår fortfarande att fråga ut, bland annat förre inrikesministern Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven. KU-granskningen skall vara klar i juni.

Det är en ganska skrämmande bild som KU-utfrågningarna hittills har gett. Ingen verkar ha tagit frågan riktigt på allvar, vare sig i Transportstyrelsen, Säpo eller regeringskansliet. Och detta trots att det måste anses som väldigt anmärkningsvärt att en generaldirektör bryter mot lagen.

I två månader har KU-utfrågningen med anledning av IT-skandalen på Transportstyrelsen pågått. Det är ganska skrämmande bild som utfrågningarna av bland annat EU- och handelsminister Ann Linde hittills har gett. Regeringskansliets säkerhetskultur hade helt uppenbart enorma brister. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Annons

Annons

Samtidigt med KU-utfrågningen kommer fler nyheter om den skada som IT-skandalen orsakat. Enligt Svenska Dagbladet har skyddade identiteter för 30 hemliga militära agenter röjts när IBM i april 2015 tog över Transportstyrelsens IT-drift. Samma gäller för hundratals med skyddade identiteter inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

En hemlig agent vars identitet blivit röjd är inte så hemlig längre.

Det här är extremt allvarligt. Om identiteten röjs för en hemlig agent kan han eller hon hamna i direkt livsfara. Så även deras familjer. Och även om det inte är helt klart att identiteterna har röjts, så måste militären, polisen och Säpo agera som om så vore fallet. En hemlig agent vars identitet blivit röjd är inte så hemlig längre.

Inte minst måste säkerhetskulturen bli en helt annan inom regeringskansliet.

Det är helt oförståeligt att detta kunnat ske, och att inte någon stoppat Transportstyrelsens agerande. Uppenbarligen finns det mycket stora brister när det gäller säkerhetstänkande i den svenska statsförvaltningen. Det är bara att hoppas att inga av de svenska hemliga agenterna kommit till skada och att säkerhetstänkandet nu har förbättrats i grunden.

Annons

Inte minst måste säkerhetskulturen bli en helt annan inom regeringskansliet. Alliansregeringen placerade ledningen för stora kriser i statsrådsberedningen, det vill säga statsministerns kansli. Stefan Löfven ändrade på detta när han blev statsminister och placerade krisledningen i justitiedepartementet och säkerhetspolitiska rådet.

Annons

Stefan Löfvens och hans regeringskanslis kompetens har blivit mer och mer tydlig.

Det innebar en tydlig nedprioritering av krisfrågorna. Detta kan också ha varit en anledning till att Stefan Löfven blev informerad om skandalen först i januari 2017.

När Stefan Löfven till sist blev informerad, och insåg problemets omfattning, tycks hans främsta insats dock ha varit att söka hemlighålla det som hänt. Det kan delvis ha varit rätt, för att försöka minimera skadorna. Det är dock mycket svårt att förstå varför han inte informerade alliansens partiledare, eller åtminstone oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M). Nu är känslan i stället den att han försökte hålla allt hemligt, inte bara av säkerhetspolitiska skäl, utan även av politiska skäl. Stefan Löfven insåg att regeringskansliet hade gjort mycket stora misstag, och att väljarna skulle komma att ifrågasätta hans och S-MP-regeringens kompetens. Detta fick inte ske.

Men det gick inte att hålla allt hemligt. Dagens Nyheter avslöjade hela historien och därefter har mer och mer läckt ut. Stefan Löfvens och hans regeringskanslis kompetens har blivit mer och mer tydlig. Det bör väljarna ha i minnet den 9:e september.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan