Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Ett hundratal A-traktorer i Norrtälje kommun riskerar böter

Från mitten av maj är det krav på besiktning av A-traktorer. Hittills är det många som har missat lagändringen och därmed riskerar böter.

Text: 

Arkivbild

Bild: Måna J Roos

Annons

Den 20 maj 2018 införs krav på kontrollbesiktning för A-traktorer (som ofta kallas Epa-traktorer). I dagsläget har endast 41 A-traktorer i Stockholms län genomgått en kontrollbesiktning. Kvar är hela 925 A-traktorer som måste kontrollbesiktas. Annars väntar körförbud, uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Att köra Epa-traktor är populärt i Norrtälje kommun. ”Det bästa i hela livet”, enligt de killar och tjejer som kör. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Norrtälje på sjätte plats vad gäller antalet registrerade fordon.

Annons

Annons

Av de 925 A-traktorerna som finns registrerade i länet finns 217 stycken i Norrtälje kommun. Just nu är 104 av dem avställda.

För att en kontrollbesiktning ska vara giltig måste den vara gjord innan de nya reglerna träder i kraft.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Så sent som i januari i år dömdes en 16-årig för att ha kört en trimmad A-traktor på väg 276-Kustvägen utan nummerplåt.

 A-traktorer besiktas hos de besiktningsföretag som besiktar personbilar.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan