Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Peter Gerdman bör köpa nya läsbrillor

Text: 

Jag hade tänkt att jag skulle skriva ett svar på Peter Gerdmans inlägg om den nödvändiga storsatsningen på det militära försvaret och att jag Anita Bertilsson skulle påstå att en blombukett mot en stridsvagn skulle få föraren att ångra sig och vända hem.

Annons

Annons

Det har jag varken skrivit eller tänkt.

Att Peter Gerdman läst så tokigt måste bero på att han tappat glasögonen i läsfåtöljen. Någon annan förklaring har jag inte.

Låt FN bli ett folkets FN istället för något vi bara läser om i förbifarten. Eller starta något helt nytt, skriver Anita Bertilsson. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Men så blev jag så trött på alltihop. Begriper inte Peter Gerdman och de med honom att krig bara föder nya krig och ofattbara lidanden? Att de tror att kanoner och annat i den vägen är det enda som ska hindra en angripare?

Vad jag menar är att vi måste förhindra och förebygga krig. Det är en stor och svår uppgift och det kräver intelligens och kunskaper om människors drivkrafter och om tillståndet på jorden. Därför: Vi måste ge plats och uppmärksamhet till fredsrörelser över nationsgränserna.

Låt FN bli ett folkets FN istället för något vi bara läser om i förbifarten. Eller starta något helt nytt! Ge fredsrörelserna resurser. Ta några miljoner från det militära försvaret. Det kan de gott avstå.

Visst. En uppiskad nationalism och nazistsympatier är en fara. Men i uppgiften ligger att granska och ifrågasätta alla dessa tendenser. Demokratiskt styrelseskick har sina svagheter. Men att behålla detta med rak rygg ligger också i uppgiften.

Annons

Hjälps vi inte åt ligger vi illa till. Alla utan undantag.

Så är det bara. Hoppas att Peter Gerdman hittar sina brillor och kan läsa om vad som kommer att hända om vi inte lyckas hindra ett krigsutbrott. Eller kanske det är dags att köpa nya?

Anita Bertilsson, Blidö

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan