Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Vattenkraftsvariant av vetenskapsförnekelse

Text

Christer Söderberg, gammal småskalig vattenkraftsrallare med många strömsträckor på sitt samvete, har försökt argumentera för sin sak. Han lyckas dock inte.

Kol- och kärnkraft kan, ska och har till största delen redan ersatts av annan produktion, vilket vi förstås tycker är bra.

I tre inlägg redovisar vi konsekvenser för samhället med friska och fungerande ekosystem och en landsbygd som kan utveckla potentialen i besöksnäringen om de minsta små kraftverken vore och bekymren för ekosystemen är borta.

Vi har också sagt att den storskaliga vattenkraften är viktig, men att den måste miljöanpassas, skriver Christer Borg, Kristiina Mustonen och Patrik Bergqvist. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Annons

Annons

Vi har förklarat i vårt andra inlägg att klimathotet inte kan suboptimeras eftersom vi har ett minst lika stort problem med biologisk mångfald, vilket speciellt småskalig vattenkraft är ett hot emot. Vi har också sagt att den storskaliga vattenkraften är viktig, men att den måste miljöanpassas.

Christer Söderberg är antingen inte läskunnig eller så vill han inte förstå. Vi har redan i två inlägg förklarat att det är de minsta småskaliga vi pratar om, de under 1,5 MW effekt. Trist när människor försöker slå undan fakta genom att upprepa redan bemötta påståenden.

Christer Söderbergs påståenden om att situationen på 1800-talet och 1950-talet inte visade tecken på att biologisk mångfald påverkades av den tidens dammar och kvarnar faller dels direkt på att vetenskapen om ekosystem och biologisk mångfald på den tiden, milt uttryckt, var i sin linda, dels på att den tidens kvarnar oftast inte dämde hela vattendraget, utan alltid hade en stor del av forsen som gick fri, till skillnad från dagens betongdammar tvärs över vattendraget.

Övriga påståenden om vattenuttag vid bränder, höjda grundvattennivåer och ”uppehållsplatser för lugnvattenfiskar” med fler ogrundade påståenden saknar all form av vetenskapliga belägg och kan bara ses som en ”småskalig vattenkraftsvariant” av vetenskapsförnekelse.

Annons

Vare sig växthuseffekten eller förlusten av biologisk mångfald har geografiska gränser, och så är det tyvärr också med förnekelse och ”kognitiv dissonans”. Det sista drabbar människor som en dag vaknar och ser att det en trott på hela livet i själva verket är diametralt annorlunda; småskalig vattenkraft har ingen plats i ett hållbart samhälle.

Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation

Kristiina Mustonen, ordförande Naturskyddsföreningen Roslagen

Patrik Bergqvist, Skeboåns Sportfiske

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan