Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Nytt beslut som kan bli dyrt för skattebetalarna

Återigen fattar samverkansstyret ett stort ekonomiskt beslut utan ett vettigt och genomarbetat underlag. Det hände redan 2015 under flyktingkrisen och nu ser vi de dyra konsekvenserna av dåliga beslutsunderlag.

Under 2015 kom ett stort antal ensamkommande flyktingbarn (169 stycken) till kommunen, och samverkansstyret startade HVB-hem i rasande takt. Framförallt med argumentet att det skulle bli billigare.

Verksamheten i Nysättra Kvarn skall göras om till HVB-hem för missbrukare. Återigen har samverkansstyret drivit igenom ett dåligt underbyggt beslut som riskerar att bli dyrt för oss skattebetalare, och som inte innebär en förbättring för den som behöver hjälp, skriver Moderaternas och Liberalernas ledamöter och ersättare i socialnämnden. Foto: Stig-Göran Nilsson.

Socialnämnden satte sig då i långa kontrakt samt lät uppföra ett antal ”paviljonger” uppe på Campus Roslagen. I dag har vi plats för cirka 80 ensamkommande barn i egen regi.

Annons

Hyreskontrakten nämnden skrev var inte alla gånger så fördelaktiga, bland annat skrevs ett avtal med en privat hyresvärd ute i Hysingsvik på åtta år. Vi ifrågasatte detta beslut kraftigt då det inte fanns någon konsekvensanalys om vad som händer om vi inte fyller ut alla platser eller om personal inte finns att tillgå.

Annons

Detta är precis vad som har skett i kommunen.

Till saken hör också att kommunen är delägare i ett företag som ägs av ett antal kommuner som heter Vårljus som har till uppgift att hjälpa ägarkommunerna med proffsig placering av ensamkommande. Plats fanns till exempel på Väddö folkhögskola.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har sjunkit markant, 169 barn (2015), sex barn (2016) och sex barn (2017). Ni ser själva, behovet av platser sjunker drastiskt och kontentan av det hela blir att man står med tomma lokaler i långa kontrakt som man inte kan ta sig ur. Dessutom har kommunen konkurrerat ut sitt eget företag och hemmet för ensamkommande på Väddö folkhögskola har lagts ner.

Så, vad gör man då med lokaler som står tomma? Jo, man startar en helt ny verksamhet i egen regi! Nu ska verksamheten i Nysättra Kvarn göras om till HVB-hem för missbrukare. Återigen är det första argumentet att det blir billigare.

På nämnden har vi återigen fått en kalkyl som är mycket bristfällig, där det anges att vi ska kunna utföra vården för halva priset och ”återanvända” personal.

Man kan undra om det verkligen är samma sak att ta hand om ensamkommande barn och att vårda vuxna personer med missbruksproblematik? Jodå, har vi fått till svar, man behöver bara gå en kurs i hur man tar urinprov, sedan är saken klar!

Annons

Annons

Så, återigen har samverkansstyret drivit igenom ett dåligt underbyggt beslut som riskerar att bli dyrt för oss skattebetalare, och som inte innebär en förbättring för den som behöver hjälp. Allt för att fylla tomma lokaler, som vi ser det.

Ann Lewerentz (M)

Bo Wetterström (M)

Johnny Pettersson (M)

Hamed Abbasi (M)

Agneta Wennberg (M)

Linda Hiort af Ornäs (M)

Rolf Nielsén (L)

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan