Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Alla måste få komma med på digitaliseringståget

Många med afasi har tröttnat på att inte få vara med och nyttja de nya digitala tjänsterna utan blir hänvisade till andras hjälp. De vill ha tjänster som de kan använda självständigt, skriver Lena Ringstedt. Foto: Staffan Löwstedt, TT.

Annons

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa har regeringen bestämt. Men det finns inga förslag för hur detta ska lösas för personer med svårigheter att använda internet.

Landstingsrådet Daniel Forslund (L) skryter om att alla Norrtäljebor nu kan nå sin vårdcentral digitalt så att man slipper ge sig ut i snöstorm och ruskväder. Men den omtanken gäller inte dem som inte kan använda IT! För dem finns inget alternativ.

Annons

Annons

Begripsam har på uppdrag av PTS och Konsumentverket undersökt internetvanor och digital delaktighet bland personer med funktionsnedsättning. Studien visar att en majoritet av dem som har haft en stroke och afasi inte kan använda internet och de e-tjänster som 1177. se erbjuder.

Kravet på bussar med lågt insteg, ramper, ledstråk och talande webb etcetera ifrågasätter ingen, men när det kommer till att kunna använda digitala tjänster så är det inte lika självklart. När digitaliseringståget ångar fram i expressfart blir många kvar på stationen.

I gruppen personer med förvärvad hjärnskada finns personer i alla åldrar och alla yrkeskategorier. Det är personer med fullt intellekt kvar men där vissa skador i hjärnan gett kommunikativa och kognitiva svårigheter. Det är personer som ofta är i stort behov av att ha kontakt med vård och omsorg och som nu kommer att hamna på efterkälken i kontakten med vården.

Det här händer i hela samhället. Kontakter med myndigheter, kommuner, banker och andra tjänster sker numera digitalt.

Många med afasi har tröttnat på att inte få vara med och nyttja de nya tjänsterna utan blir hänvisade till andras hjälp. De vill ha tjänster som de kan använda självständigt. De vill vara med på tåget som alla vi andra.

Om inte alla kan vara med blir inte Sverige världsbäst på e-hälsa!

Annons

Men Peter Graf kan se till att Norrtälje går i spetsen för att bli bäst. Så att alla kommer med!

Annons

Lena Ringstedt, Afasiföreningen i Norrtälje och i Stockholms län, ordförande i projektet Hjärna Tillsammans

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy