Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Sverige kan bli tvunget att hjälpa USA i dessa krig

Text: 

Låt oss värna vår långa fred, som varat i 200 år. Alliansfrihet är den i särklass viktigaste orsaken till att vi sluppit bli indragna i de förfärliga människoslakter som plågade världen hela förra århundradet. Det förhållningssättet har i alla år haft ett starkt stöd hos det svenska folket.

Ett ytterligare närmande till Nato och därmed militärt till USA skulle innebära något nytt för Sverige och få långtgående konsekvenser. USA har sedan andra världskriget fört en mycket aggressiv utrikespolitik och faktiskt varit i krig varje dag sedan dess. CIA iscensätter militärkupper över hela världen och störtar regimer som försökt få kontroll över egna naturresurser eller visat annat för USA misshagligt agerande.

Annons

Krigen i Irak och Afghanistan tycks aldrig ta slut. Ett omätligt lidande överallt. Sverige blir vid ett medlemskap i Nato skyldigt att hjälpa USA i dessa krig, skriver Magdalena Rinaldo. Foto: Allauddin Khan, TT

Annons

USA hjälpte en gång talibanerna till makten, försåg dem med vapen och militär utrustning. CIA stödde Saddam Hussein i en statskupp, där den sittande presidenten sköts inför nationalförsamlingen. I Iran störtades i en USA-ledd kupp den folkvalde premiärministern Mossadegh efter att han nationaliserat landets oljefyndigheter. Han dömdes tillsammans med landets utrikesminister till döden efter en summarisk rättegång och man tillsatte en egen liten shah. USA har invaderat eller arrangerat kupper i de flesta latinamerikanska länder - Panama, Grenada, Dominikanska republiken, Venezuela, Guatemala, Bolivia, Haiti – listan blir lång. I Asien - Vietnam, Laos, Kambodja bland andra. Dagligen fäller man bomber över Syrien, Afghanistan, Irak, Pakistan med flera länder.

Krigen i Irak och Afghanistan tycks aldrig ta slut. Ett omätligt lidande överallt.

Sverige blir vid ett medlemskap i Nato skyldigt att hjälpa USA i dessa krig. När vi genomför allmän värnplikt kan svenska soldater bli tvungna att delta i sådana aktioner.

Följderna av de amerikanska krigen ser vi än i dag hos de nya generationerna i Japan och i Sydostasien, där många barn föds med fosterskador, missbildningar och cancer till följd av avlövningsmedel, kemiska stridsmedel (Agent Orange i Vietnam) och kärnvapnen som användes mot Hiroshima och Nagasaki. USA är för övrigt det enda land i världen som använt kärnvapen mot människor.

Magdalena Rinaldo, Furusund

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan