Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Småskalig vattenkraft kan inte ersätta kol eller kärnkraft

Text

Gert Ambirk har kommenterat vår replik om småskalig vattenkraft, och det tarvar ett svar.

Klimatförändringarna är oerhört allvarliga och måste till varje pris hejdas och utvecklingen vändas. Men exakt samma sak gäller för miljömålen om biologisk mångfald. EU:s och Sveriges miljömål grundas på att inget mål får nås på bekostnad av ett annat, och de ska nås lika skyndsamt.

Annons

Annons

Ska vi ersätta kärnkraften i Sverige med småskaliga kraftverk finns det inte tillräckligt med forsar i hela EU för att göra det, skriver Christer Berg, Kristiina Mustonen och Patrik Bergqvist. Foto: Anders Sjöberg.

De minsta småskaliga vattenkraftverken kan aldrig ersätta vare sig kärnkraft eller kolkraft. Vi har ungefär 1700 vattenkraftverk under 1,5 MW effekt. Det innebär ungefär en tiondel av den vindkraft som byggts sedan 2007 i Sverige. Ska vi ersätta kärnkraften i Sverige med denna typ av småskaliga kraftverk finns det inte tillräckligt med forsar i hela EU för att göra det.

Och om vi ändå gjorde så skulle det innebära en ekologisk katastrof utan like, eftersom de småskaliga samtidigt konstituerar ett allvarligt miljöproblem för den biologiska mångfalden. I en avvägning mellan den mycket lilla nyttan av en väldigt liten förnybar elproduktion, och den ofta totala skadan på minst lika många strömsträckors ekosystem, är slutsatsen enkel och logisk – avveckling.

Enkla lösningar som enbart fokuserar på ett miljöproblem är lika farligt som att inte miljöanpassa alls. Ska vi ha en hållbar utvecklig på riktigt måste alla stora miljöproblem adresseras samtidigt.

Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation

Annons

Kristiina Mustonen, ordförande Naturskyddsföreningen Roslagen

Patrik Bergqvist, Skeboåns Sportfiske

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan