Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Reidar Carlsson: Varför vill M och L göra sig omöjliga i Hallstavik?

Text

Hallstavik skall få ett nytt badhus. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Det är bra. Det badhus som i dag finns i Hallstavik är nästan 80 år gammalt och rejält slitet. Reningsanläggningen har brister och bassängen läcker.

Dessutom har Norrtälje stad fått ett nytt badhus. Även i Rimbo finns ett modernt badhus. Det är därför rimligt och rätt att även de som bor i Hallstavik med omnejd får ett modernt badhus.

Förstår inte Moderaterna och Liberalerna att deras krav skulle innebära att byggstarten för badhuset i Hallstavik skjuts upp kanske ett år eller mer? Eller vill de verkligen göra sig omöjliga i Hallstaviksbygden under ett valår? Foto: Fredrik Varfjell, TT.

Detta tycker också alla nio partier i Norrtälje kommunfullmäktige. Trots detta skapade badhusfrågan stor debatt på måndagens kommunfullmäktige. Moderaterna och Liberalerna ville nämligen återremittera frågan, eftersom de menade att alla kostnader inte fanns med i beslutsunderlaget, till exempel kostnaderna för eventuell rivning eller ombyggnad av det gamla badhuset i Hallstavik.

Annons

Annons

Det blev omröstning. Och det hade behövts 21 röster i kommunfullmäktige för att skicka ärendet på återremiss. Moderaterna och Liberalerna fick dock inget stöd från övriga partier, och eftersom de båda partierna tillsammans bara har 19 mandat i kommunfullmäktige, så blev det ingen återremiss.

Det är svårt att förstå varför Moderaterna och Liberalerna ville ha återremiss och därmed skjuta upp beslutet om badhuset i Hallstavik. Visst är det viktigt att ha en noggrann beräkning av kostnaderna. Badhuset i Norrtälje blev till exempel 38 miljoner dyrare än budgeterat. Där tillkom också en hel del kostnader i efterhand, till exempel för att förbättra vägen till det nya badhuset.

Men förhoppningsvis har kommunens tjänstemän och kommunens S-C-MP-styre lärt sig av dessa misstag, och gjort mer noggranna beräkningar denna gång. Fortfarande kan det dock hända saker som gör att bygget blir dyrare än beräknat. Detta lär dock upptäckas först när bygget är i gång, och inte under den återremittering som Moderaterna och Liberalerna ville ha.

Det nya badhuset skall ligga bredvid utomhusbadet i Hallstavik. Det gör att badhuset kan använda befintliga tillfartsvägar och parkeringar. Några kostnader för detta lär därför inte tillkomma.

Däremot kan det bli extrakostnader för rivning eller ombyggnad av det gamla badhuset. Detta står dock klart först när man vet vad detta hus skall användas till. Huset är vackert, så det vore synd att riva det. Självklart bör Hallstaviksborna vara med och ge synpunkter på husets framtida användning. Den typen av dialog tar tid, och är knappast klar till nästa fullmäktigemöte den 16 april.

Annons

Annons

I praktiken skulle därför Moderaternas och Liberalernas krav på att alla kostnader skall redovisas innan beslut betyda att starten av byggandet av badhuset i Hallstavik skulle skjutas ganska långt framåt i tiden, kanske ett år eller mer. Det är en helt orimlig försening, som skulle reta upp alla Hallstaviksbor.

Det är därför svårt att förstå varför Moderaterna och Liberalerna driver denna linje. Förstår de inte effekten av sitt krav? Eller varför vill de i annat fall skjuta upp starten av det efterlängtade badhuset i Hallstavik och därmed göra sig omöjliga i Hallstaviksbygden under ett valår?

Läs mer: Nu är det klubbat: Nytt badhus byggs i Hallstavik

Självklart ska Hallstavik ha ett modernt badhus

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan