Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Restaurerade vattenmiljöer ger pengar till landsbygden

Text

Inget parti vill riva ut alla småskaliga vattenkraftverk, som Leif Wretman påstår i en debattartikel i Norrtelje Tidning. Däremot har många myndigheter och forskare insett att de allra minsta, det vill säga de under 1,5 MW effekt, ställer till med mer skada än nytta i vår miljö.

De producerar tillsammans 1,7 TWh, inte 5 TWh, av Sveriges totala produktion på 150 TWh. Inget av dessa kraftverk deltar i regleringen av elnätet, det är ett direkt felaktigt påstående av Leif Wretman.

Kraftverken förstör Bruksån, ibland är det översvämningar, ibland snustorrt, detta trots boendes klagomål. Kraftverken hindrar lax och havsöring att vandra och deras habitat är överdämda eller torrlagda, skriver Christer Borg, Kristiina Mustonen och Patrik Bergqvist. Foto: Christer Borg.

Annons

Annons

EU:s utsläppssystem är omvittnat dysfunktionellt. Dels är det för många utsläppsrätter, dels är de för billiga. Det gör att så fort en utsläppsrätt släpps fri för att det produceras en MWh förnybar el, så köps den av någon som behöver släppa ut mer koldioxid. Så det trängs inte undan en enda kilowattimme på grund av dessa småskaligas mycket blygsamma produktion.

Dammar som försvinner förvandlas till levande och kvillrande vattendrag igen, så som de sett ut sedan isen försvann för 11 000 år sedan fram till för något hundratal år sedan. Kulturmiljöerna i form av kvarnbyggnader bör vara kvar när dammen tas bort, oftast får de större uppmärksamhet i lokalsamhället när restaureringen av vattenmiljöerna sker.

Leif Wretmans tal om lerbäddar är alltså inte sant. Dessa småkraftverk dämmer över habitat och är vandringshinder för fiskar, de förstör dessa ekosystem i grunden. Fler sådana vore alltså ekologiskt vansinne.

Leif Wretman äger fyra småskaliga kraftverk i Bruksån i Sollefteå kommun, som tillsammans genererar el motsvarande ett enda vindkraftverk. Kraftverken förstör Bruksån, ibland är det översvämningar, ibland snustorrt, detta trots boendes klagomål. Kraftverken hindrar lax och havsöring att vandra och deras habitat är överdämda eller torrlagda och hundratals, kanske tusentals ålar, en art som är utrotningshotad, har strimlats i deras turbiner genom åren.

Annons

Den ekologiska katastrof som dessa kraftverk innebär försvarar Leif Wretman gärna trots att de bara genererat 31 000 kronor i vinst sedan 2012. Den privatekonomiska vinsten är försumbar, medan den samhällsekonomiska är negativ.

Annons

Konsekvenserna om flertalet av dessa de minsta kraftverken under 1,5 MW effekt försvann skulle bli fantastiska naturmiljöer med enorm potential till naturturism, vilket skulle gynna landsbygden på ett positivt sätt. Tre miljoner européer åker varje år utomlands för att sportfiska och de avsätter stora mängder pengar, men de kommer inte hit om småkraftverken är kvar. Så låt oss satsa på landsbygdsutveckling genom att värna om de vattendrag som är orörda, och vårda och befria de som nyttjats på ett icke hållbart sätt.

Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation

Kristiina Mustonen, ordförande Naturskyddsföreningen Roslagen

Patrik Bergqvist, Skeboåns Sportfiske

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan