Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Nej till svenskt NATO-medlemskap

Text: 

Benjamin Dousa och Magdalena Schröder från MUF skrev nyligen i Norrtelje Tidning att Sverige borde gå med i militär- och kärnvapenalliansen Nato. Vi i SSU kan omöjligen hålla med.

Den militära alliansfriheten har tidigare och kommer fortsatt tjäna Sverige väl i framtiden. Det vore oansvarigt och direkt farligt att kasta omkull vår försvars- och säkerhetspolitik i ett allt mer försämrat säkerhetsläge i vårt närområde.

Vi rustar nu upp svensk försvarsförmåga genom att införa allmän värnplikt och höja försvarsanslagen, skriver Philip Botström och Alva Dahn. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Annons

Givetvis ska vi fortsätta med våra försvarssamarbeten, inklusive det vi har med Nato, för att bygga gemensam säkerhet. Utrikespolitik handlar om länders relationer mellan varandra, men också om förutsägbarhet på den internationella arenan.

Annons

Ryssland är otvivelaktigt den största orsaken till att det svenska säkerhetspolitiska läget försämrats de senaste åren. De ryska kränkningarna av svenskt territorium och annekteringen av Krim ska fördömas och aldrig accepteras, men det vore fel att låta rädslan för Ryssland att över en natt ändra Sveriges säkerhetspolitiska linje.

Militära samarbeten går dessutom utmärkt att ha utan ett Nato-medlemskap. För Sverige finns det till exempel mer att vinna på att stärka det militära samarbetet i EU.

Som företrädarna för MUF nämner så har ett Nato-medlemskap inte folkligt stöd, och inte heller tillräckligt stöd i riksdagen. Enligt DN-Ipsos stora årliga mätning av svenska folkets uppfattning i försvarsfrågor så ökar motståndet till ett Nato-inträde från 40 till 44 procent. Försvarsfrågan kräver breda allianser för att, som tidigare nämnts, skapa en förutsägbarhet och stabilitet.

MUF borde veta att det är skillnad på militär alliansfrihet och neutralitet. Sverige har övergett neutralitetspolitiken. Att hålla sig utanför en militär försvarsallians som Nato betyder inte att Sverige ska sluta ta ställning för demokrati eller sluta försvara folkrätten.

Ett svenskt Nato-medlemskap skulle tvärtom inskränka Sveriges utrikespolitiska självständighet. Att Nato och USA varnar Sverige för att skriva på konventionen om kärnvapenförbud är ett exempel på detta. Nato ska inte lägga sig i svenska självständiga utrikespolitiska beslut. Varför vill MUF ingå i ett kärnvapenparaply med ledare som Trump, Orban och Erdogan? Det om något, vore en fara för svensk säkerhet.

Annons

Annons

Till skillnad från den förra Alliansregeringen, som prioriterade skattesänkningar framför försvaret och avskaffade värnplikten utan blocköverskridande förankring, tar regeringen nu ansvar för svensk försvarspolitik. Vi rustar nu upp svensk försvarsförmåga genom att införa allmän värnplikt och höja försvarsanslagen.

Samtidigt som vi stärker svenskt försvar fortsätter vi värna vårt samarbete och koordinering med Nato inom ramen för värdlandsavtalet. Så drar vi fördelarna av såväl alliansfrihet som gott samarbete.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Alva Dahn, distriktsordförande Stockholms läns SSU-distrikt

Annons

Annons

Till toppen av sidan