Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Visst är jag en fredsnaivist

Text: 

Nu är det åter dags för Peter Gerdman att få mig och många andra att framstå som lite löjliga (NT 16 januari). Han kallas oss för fredsnaivister och vill få oss att framstå som verklighetsfrämmande. Att vi försöker räcka fram en blombukett till de som kommer rullande i stridsvagnar.

Jag beklagar att jag inte tyckts ha uttryckt mig klart i min text. För det kan väl inte vara så att jag blivit missförstådd med vilje?

Så här menar jag:

Var och en som sett bilderna från det pågående kriget i Syrien inser klart och tydligt hur ett krig i dag drabbar människor, djur och miljö. En del av oss har också läst på vilka stridsmedel som i dag finns att tillgå och som kan komma till användning om det vill sig riktigt illa.

Annons

Annons

Vad jag menar är att vi måste väcka en vilja hos alla samhällslager att förhindra att ett ännu större krig bryter ut än de ”småkrig” som förs i dag.

Var och en som sett bilderna från det pågående kriget i Syrien inser klart och tydligt hur ett krig i dag drabbar människor, djur och miljö, skriver Anita Bertilsson. Foto: Hassan Ammar, TT

Det finns en tendens att blunda för den risken. Det är så otäckt att vi föredrar att inte engagera oss. Att vi uppgivet bara låter det militära försvaret ta hela ansvaret och som små barn litar på att farbror och tanter i uniform ska klara biffen. Medan vi andra fortsätter våra liv som förut.

Det kan till och med vara så att vissa personer tycker att det är lite kittlande och imponerande med dessa vapen, stridsflygplan och marina fartyg.

Vad jag ville med min text är att väcka ett engagemang hos så många som möjligt att arbeta för en framtid i fred. Krig har alltid funnits säger man i något slags försvar för att inte engagera sig.

Javisst så har det varit. Men år 2018 har vi hamnat i ett helt nytt läge. Det finns så fruktansvärda vapen av alla de slag som kan användas mot hela befolkningar. Både under några få dagar och därefter utdraget med enorma lidanden som följd.

Men det finns också i dag så många fria människor som har förmågan och kunskaper att besegra de onda krafterna. Och de flesta av oss har vänner, släkt och kolleger i de flesta länder över hela jorden.

Ska det vara så omöjligt att samla alla oss till en gemensam samling då vi inser att krig är något som hör det mögliga förgångna till? Och att vi hjälps åt efter var och ens förmåga att bidra till att behålla världsfreden?

Är det att kallas för fredsnaivist? Då är jag det. Tack för förtroendet, Peter Gerdman.

Anita Bertilsson, Blidö

Annons

Annons

Till toppen av sidan