Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Sverige borde gå med i Nato

Text: 

I dagarna anordnas Folk och Försvar i Sälen, Sveriges viktigaste försvarskonferens. Detta är samtidigt som säkerhetsläget runt Östersjöområdet försämras i allt snabbare takt.

Sedan 2005 har Ryssland fördubblat sina anslag till försvaret och de senaste åren har man ökat investeringarna ytterligare. Dessutom är de militära övningarna både större och mer aggressiva än tidigare, med övningsmål som Stockholm och Gotland. Det är uppenbart att Sverige inte har förmågan att ensamt försvara oss vid ett väpnat angrepp.

Sveriges regering borde öppna upp för permanent Natotrupp i sydöstra Sverige så snart som möjligt, även innan ett eventuellt medlemskap i Nato, skriver Benjamin Dousa och Magdalena Schröder. Foto: Hans T Dahlskog, TT.

Annons

Sverige har varit skonat från krig och väpnade strider på eget territorium i 200 år. Men den freden kan eller ska aldrig tas för givet. Sverige har varken beredskap för att försvara riket från yttre fiender eller hjälpa vänner i nöd.

Annons

Värdlandsavtalet med Nato, solidaritetsförklaringen i såväl Lissabonföredraget som regeringsförklaringen och Sveriges anslutning till Stratcom är tydliga exempel på hur vi redan har tagit ställning för att inte stå neutrala vid en militär konflikt i vårt närområde.

Aftonbladet-Inizio presenterade i veckan att det är betydligt fler svenskar som vill gå med i Nato än som inte vill det. Därtill tror närmare hälften av svenskarna att alliansen kommer till vår undsättning vid krig, störst är tilltron till Nato-stöd bland Nato-motståndarna. Detta trots att olika företrädare under flera år varnat Sverige att vi inte kan räkna med hjälp från Nato om vi inte är medlemmar. Ensam är inte stark i en orolig värld, därför är ett medlemskap nödvändigt.

Moderata ungdomsförbundet vill dessutom se en Natobas i sydöstra Sverige, förslagsvis i Blekinge eller på Gotland, redan innan ett Nato-medlemskap hunnit träda i kraft. Genom värdlandsavtalet accepteras redan i dag Natotrupp i Sverige, men bara tillfälligt och inte nödvändigtvis i skarpt läge. Med den hotbild Sverige har kan vi inte vänta – Nato ska ha en självklar och permanent plats i Sverige så fort som möjligt.

Annons

Sveriges försvar ska ha två huvudsakliga syften, där det ena är att försvara riket mot yttre fiender och där det andra är att hjälpa vänner i nöd. I dag klarar vi tyvärr ingetdera tillräckligt bra. Därför borde Sveriges regering öppna upp för permanent Natotrupp i sydöstra Sverige så snart som möjligt, även innan ett eventuellt medlemskap i Nato.

Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Magdalena Schröder, Norrtälje, distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Stockholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan