Annons

Annons

Annons

Glöm inte det här när du ger dig ut på isarna

Isarna har börjat lägga sig på sjöarna i Mellansverige och många är de som längtar efter att ta sig ut på isen. Men innan dess finns det en del att tänka på.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet ska den som ger sig ut på isen förbereda sig med kunskap, utrustning och sällskap.

Det är svårt att bedöma hur tjock den första isen är om man inte har något redskap. På olika sjöar lägger sig isen olika snabbt och på alla sjöar finns det områden med tunnare is. För att kontrollera isens tjocklek kan man använda sig av en ispik, isborr eller isbill.

Annons

Om man ska ge sig ut på isen bör den vara minst 10 cm tjock.

Annons

Svenska Livräddningssällskapet föreslår att man ska ta kontakt med lokala föreningar som verkar på isarna där man vill ge sig ut för att få koll på de områden man ska undvika, där isen kan vara svag.

Om man skulle gå igenom isen är det viktigt att vara utrustad med isdubbar som man kan använda för att haka sig fast i iskanten. Räddningslina, någon form av flythjälp och en telefon i ett vattentätt fodral rekommenderas också.

Chanserna att man tar sig upp efter att ha gått igenom isen ökar avsevärt om man har sällskap med sig som kan hjälpa till.

Bild: Tobias Röstlund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan