Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Ge freden en chans

Text: 

I december kom den parlamentariska försvarsberedningen med en delrapport om förslag till ett nytt totalförsvar. Den går ut på att Sverige mycket väl kan utsättas för väpnat angrepp från främmande makt. Det blev några rubriker och debattinlägg men sedan försvann nyheten.

När rapporten presenterades sade ordförande Björn von Sydow (s) på kanslisvenska: ”Invånare och beslutsfattare måste medvetandegöras om vad krig ställer för krav”.

Försvarsberedningen måste ha mycket på fötterna för att gå ut och säga att det finns stor risk för att vi ska bli angripna. Eller spånar de bara för att vara på säkra sidan, skriver Anita Bertilsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, TT

På nätet ligger bilden från presentationen av försvarsberedningens ledamöter. Mitt i står Björn von Sydow och försvarsminister Peter Hultqvist. De två håller leende upp den skrivna rapporten. Alla välkammade ledamöter ser nöjda ut. Hur kan de se nöjda ut när det står skrivet att det kan bli krig?

Annons

Annons

Och jag hajar till inför presentationen när Björn von Sydow berättar om rapporten. Vad säger karln? Medvetandegöras – vad är det för ny glosa som beredningen hittat på? Och kan krig ställa krav? På vem, på vad?

Borde inte Björn von Sydow istället slå näven i bordet och säga rakt på sak att ”blir” det krig blir för djävligt för alla. För människor, djur och miljö.

Avslutningsvis gick rapporten ut på att nu måste vi köpa mer krigsmaterial av alla sorter. Inga billiga grejer precis. Vad tror ni ett stridsflygplan med beväpning kostar? En sprillans ny ubåt med tunga torpeder? Luftvärnsystemen Patriot?

Nutida krig är om möjligt än mer grymmare än de två världskrigen. Så många nya infernaliska vapen och stridsmedel av olika slag finns ombord på fartyg, flygplan och i bergrum. Sådana som inte ens Hitler och Stalin i sina vildaste fantasier kunde tänka ut. Som bara kan skickas ut med en klick.

En försvarsberedning måste ju sitta inne med mer information än vad vi på våra öar här ute i skärgården kan ta del av. Då måste beredningen ha mycket på fötterna för att gå ut och säga att det finns stor risk för att vi ska bli angripna. Eller spånar de bara för att vara på säkra sidan? Ligger vapenindustrin på?

Nutida krig är om möjligt än mer grymmare än de två världskrigen, skriver Anita Bertilsson. Foto: Hassan Ammar, TT

Annons

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – vill tillsammans med försvarsberedningen råda folk att samla konserver, vatten och lägg plastpåsar i toaletten för att klara en vecka utan hjälp från räddningstjänst och kommunen. Jaha, visst kan vi göra det. Men ursäkta mig, vad händer efter en vecka? Har beredningen tänkt sig att kriget eller krisen ska vara över efter sju dagar?

Annons

Jamen. Säger ni förstås nu. Då är det väl bäst att fläska på och köpa oherrans massa vapen som industrin så gärna vill sälja? Det kostar visserligen miljarder men vad då – vad har vi att välja på?

Men om angreppet inte går att hejda och Forsmark bombas – hur kul blir det då tror ni?

Uppgivet och fantasilöst säger jag om tilltron till nya vapenanskaffningar. När det finns så mycket ny forskning om vad som driver människan, så många goda krafter som vill förändra övertygelsen om att krig är en naturlag – är det då inte hög tid att besegra de onda krafterna, som döljer sig i manipulativa ledare med psykotiska drag.

Det behövs nu ett fredsrörelse likt #metoo. Som får människor på alla nivåer att inse vad som är på gång och vad som hotar hela vår existens. Men det är klart. För effektivt fredsarbete krävs intelligens, kunskaper och ett ärligt engagemang.

Visst. Satsa gärna på ett robust civilförsvar för det kan hända kriser av andra orsaker än krig. Och när de politiska partierna tydligen är överens om ta av våra skattepengar till det militära försvaret får de väl göra det.

Annons

Men i rättvisans och klokhetens namn – ta då någon miljard eller två och satsa på ett effektivt fredsarbete och anställ skickligt folk från olika yrkesgrupper för ändamålet. Som militärer och läkare som sett krigs verkliga ansikte. Fredsarbete kan också marknadsföras.

Har vi inte demokrati i vårt land? Ska vi överlåta frågan om krig och fred till en leende försvarsberedning?

Ge freden en chans. Det är den värd. Jorden och människorna också.

Anita Bertilsson, Blidö

Annons

Annons

Till toppen av sidan