Annons

Annons

Annons

Annons

Division 1 herrar

AIK åkte ifrån sjukstugan SIF Norrtelje i målrikt annandagsderby

Med tanke på förutsättningarna så är 5–7 smickrande siffror. Ett sjukdoms- och skadedrabbat SIF Norrtelje föll helt väntat hemma mot seriesuveränen AIK som tog sin tionde seger av tio möjliga.
– De har en helt annan fart, ett helt annat tempo, sa SIF Norrteljes bäste spelare i matchen, Daniel Falk.

AIK, här i form av skyttekungen (dock mållös i denna match) Pekka Rintala lyckades efter en del svårigheter inledningsvis till slut få hål på SIF Norrtelje.

Bild: Pove Persson

Annons

Sällan har det synts tydligare att ett lags främsta mål var att hålla tät så länge som möjligt. Ett extremt defensivt SIF Norrtelje ställde upp mot seriesuveränen AIK på hemmaisen på Sportcentrum på annandagen.

Den extremt defensiva taktiken berodde så klart på att Norrtelje ställdes mot seriens bästa lag, men också till stor del på att det rådde rena rama sjukstugan i hemmalaget.

Sjukanmälda var Linus Nyblad Ungh, Johan Redenius och Johan Påhlbrant. Skadad var sedan tidigare lagets stjärna Jonas Granberg (som dock dök upp i andra halvleken, men det återkommer vi till). Och nyligen försvann lagkaptenen Fredrik Persson för resten av säsongen med en ljumskskada som måste opereras.

Inte de bästa förutsättningarna med andra ord...

Annons

SIF Norrteljes taktik att hålla tätt så länge som möjligt höll i knappt en halv halvlek. Laget gjorde det bra och täppte till nästan alla ytor på egen planhalva.

Annons

När nollan sprack i den 22:a minuten var det på en retur efter en hörna. Samma recept använde AIK till 0–2 i minut 25. När så 0–3 kom efter 33.22 trodde nog det flesta i den närmare 200 personer starka publiken att resultatet skulle rasa i väg. Men icke.

SIF Norrtelje fortsatte med tätt disciplinerat försvarsspel och lyckades också reducera till 1–3 genom Jonas Eriksson innan halvtidssignalen.

I den andra halvleken klev SIF Norrtelje fram lite mer och matchen öppnade sig då av naturliga skäl, vilket gynnade snabba AIK mest och laget rann ifrån till 1–6. Då hände något.

SIF Norrtelje fick lite med studs och kunde mellan minut 86 och 89 gå upp till 4–6 och en liten krackelering i det annars solida AIK kunde skönjas. Laget tog time out och replikerade sedan snabbt till 4–7.

I matchens sista minut satte sedan duktige junioren Samuel Christiernin 5–7, vilket blev ett smickrande slutresultat för hemmalaget.

– Ja, med tanke på förutsättningarna så, sa Johnny Granberg, som sedan i fredags (förlust 1–8 mot Köping borta) tagit över matchcoachandet från Pontus Thörnblad, som nu kunde koncentrera sig på att spela och att vara sportchef.

– Vi ställde upp så defensivt som vi gjorde för att vi mötte ett mycket namnkunnigt lag och att vi hade så stor frånvaro. Jag tycker vi gör det bra och gör det svårt för dem i första halvleken. Vi hade ganska bra koll på dem när vi låg rätt i banan. Vi höll dem ifrån målet och när de väl får hål på oss är det på fasta situationer. Sedan blir vi mer sårbara i andra halvleken när vi kliver fram en del och när vi inte så att säga jobbar klart situationerna. Fuskar vi med det så straffar AIK oss direkt.

Annons

Annons

Ett exempel var vid AIK:s 1-5-mål. SIF Norrtelje har en hörna som blir resultatlös. Bara sekunder senare satte vindsnabbe Pär Törnberg 1–5, sedan han åkt över hela banan och hittat nätet bakom mycket duktige målvakten Robert Ericson i Norrtelje.

– Det blir nästan som att våra offensiva fasta situationer blir farligare för oss än för dem. För missar vi ställer de om sjukt snabbt, säger Johnny Granberg.

Glädjande i Norrtelje är att så många juniorer kliver fram och visar vad de går för när de får chansen i samband med alla skador och sjukdomar. Inte mindre än fem av SIF Norrteljes spelare (Samuel Christiernin, David Eriksson, Fredrik Olofsson, Emil Kelter, Mathias Lewen) var 19 år eller yngre i mötet med AIK.

Framför allt imponerade Olofsson på Sportens utsände.

– Det är riktigt kul att vi nu kan slussa in yngre spelare från de egna leden som visar att de håller, säger Johnny Granberg.

Daniel Falk, Norrteljes bästa spelare för dagen, var inte överdrivet nedslagen efter matchen.

– I dag blev det mest att kämpa till benen inte bar längre, sa han. Att vi kommer ut så defensivt som vi gör är inte konstigt. Vår chans när vi saknar så mycket folk är att täta till, krympa ytor och hålla nere deras fart.

– För de har en helt annan fart, ett helt annat tempo och passningarna sitter på bladet hela tiden. Jag tycker att vi sett till helheten ändå står upp ganska bra.

Åter till Jonas Granberg. Han skrevs in i laguppställningen i halvtid. Detta trots en handledsskada som spökar och som gjorde att han i stort sett bara spelade med en hand.

Annons

Varför?

– Vi fick ju Linus Olsson knäskadad i slutet av första halvleken och när han då inte kunde fortsätta valde vi att plocka in Jonas, säger Johnny Granberg. Han är ju inte redo för spel egentligen, men vi ville ändå, med tanke på skade- och sjukläget plocka in honom med tanke på den kvalitet han har.

Annons

Fakta:

SIF Norrtelje-AIK 5–7 (1–3)

Målen: 0–1 (22) Mikael Nilsson, 0–2 (25) William Hallberg, 0–3 (32) Johan Willes, 1–3 (39) Jonas Eriksson, 1–4 (55) William Hallberg, 1–5 (76) Pär Törnberg, 1–6 (77) Pär Törnberg, 2–6 (86) Fredrik Olofsson, 3–6 (87) Pontus Thörnblad, 4–6 (89) David Eriksson, 4–7 (93) Johan Willes, 5–7 (94) Samuel Christiernin.

Linus Olsson (liggande) skadade knät när han åkte på en olycklig bentackling och tvingades utgå ur ett redan sjukdoms- och skadedrabbat SIF Norrtelje.

Bild: Pove Persson

Knappt 22 minuter tog det för serieledande AIK att spräcka nollan och få gratulera varandra mot ett inledningsvis extremt defensivt SIF Norrtelje.

Bild: Pove Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan