Industrimuseet Pythagoras får 400 00 kronor i utökat bidrag nästa år.
– Nu kan vi fortsätta hålla öppet som tidigare, säger museichefen Erika Grann.
Pythagoras industrimuseum, som ligger vid Södra bergen, har ett treårigt avtal med kommunen. Det ger 1,2 miljoner i bidrag per år under perioden 2016-18.
Inför nästa år ansökte stiftelsen om 600 000 kronor i utökat bidrag för att kunna fortsätta driva verksamheten på samma nivå som tidigare och behålla personalen.
Kan hålla öppet
Nu har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge Pythagoras 400 000 kronor i utökat anslag.
– Det räcker inte fullt ut, men jag är glad att vi kan fortsätta ha öppet som tidigare, säger Erika Grann.
Personalen kommer däremot att minska. Flera av tjänsterna har finansierats med olika typer av arbetsmarknadsbidrag, som upphör nästa år.
– De flesta bidrag är tidsbegränsade. När de försvinner har vi inte pengar att behålla personalstyrkan, säger Erika Grann.
Annons

Pythagoras drar ner på fastighetsunderhållet nästa år.
Bild: Margaretha Levin Blekastad
Annons
Det blir fastighetsskötseln som får stryka på foten när personalen minskar.
– Det är bekymmersamt att underhållet kommer att stå stilla, men vi prioriterar öppethållandet, säger Erika Grann.
Museistiftelsens ordförande Mats Törnquist är nöjd med det höjda bidraget, även om det inte nådde upp till det ansökta beloppet.
– 1,6 miljoner garanterar att vi kan bedriva verksamheten som tidigare, vi behöver inte inskränka öppettiderna, säger han.
Fler besökare
För två år sedan satsade Pythagoras på att utöka öppettiderna och hålla öppet dagligen mellan 13 januari och 13 december. Det ledde till kraftigt ökade besökssiffror.
Förra året slog museet rekord med närmare 20 000 besökare, inräknat besök som är kopplade till olika musikevenemang. I år räknar Erika Grann med att siffran landar på cirka 16 000 besökare.
– Men då har det försvunnit en del extraevenemang, säger hon.
Utredning kring museerna
Kommunen har tillsatt en utredning kring hur museerna i Norrtälje stad ska kunna samarbeta och samverka på ett bättre sätt. Där ingår Pythagoras, tillsammans med Roslagsmuseet och Nordströmska.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C) tror att utredningen, som ska presenteras i januari, kan leda till bättre resurser för de museer som ingår i planerna.
– Vi räknar med att det kan få effekt till hösten nästa år, säger han.
Mats Törnquist ser också positivt på planerna.
Annons
– Vi ser tiden an. Det pågår en museiutredning som vi är rätt förtjusta i. Kommunen har visat ett intresse för att bevara institutionerna och skjuta till pengar. Man skulle kunna hitta lösningar så att man kan göra en del saker tillsammans.
Annons
Utveckla Barnens verkstad
Erika Grann vill se en fortsatt utveckling av Pythagoras. Närmast ligger tankar om att vinterbona Barnens verkstad.
– Vi vill att Barnens Pythagoras ska leva året runt. Där vill vi ha ett samarbete med andra kulturutövare, så att vi kan ha teater och annat, säger hon.
För att det ska bli möjligt kommer Pythagoras att söka bidrag från andra finansiärer som Allmänna arvsfonden och Boverket.
– Vi måste söka och vi måste försöka. Det är vår vision, det vore så himla roligt.
Pythagoras industrimuseum:
Pythagoras industrimuseum, som ligger vid Södra bergen, ägs och drivs av stiftelsen Motorfabriken Pythagoras.
Förra året (2016) omsatte Pythagoras cirka 3,8 miljoner. Bidraget från kommunen är på 1,2 miljoner, resten består av egenintjänade medel.
Så här har de kommunala bidragen sett ut de senaste åren:
2015: 1,4 miljoner + 85 000 kronor
2016: 1,2 miljoner
2017: 1,2 miljoner + 300 000 kronor
2018: 1,2 miljoner + 400 000 kronor