Annons

Annons

Annons

Hallstavik

Högsta domstolen: Inget sänkt straff för 70-åring som våldtog och stal från äldre

5 år och 6 månader i fängelse. Det blir det slutgiltiga straffet för Vincent Carlsson som systematiskt har lurat äldre, däribland en kvinna i Hallstavik, och dessutom våldtagit en sjuk kvinna.

Vincent Carlsson. Bild: Polisen, ur förundersökningen.

Annons

Storbedragaren Vincent Carlsson dömdes i tingsrätten för systematiska bedrägerier mot äldre personer. En omprövning i hovrätten gick inte som han tänkt sig: I stället fick ett han ett högre straff, eftersom han dömdes för en våldtäkt som tingsrätten hade friat honom för. Domen överklagades och nu har utlåtandet från Högsta domstolen kommit: det blir inget prövningstillstånd.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", står det i beslutet. Det innebär att Vincent Carlsson nu måste avtjäna sitt fängelsestraff.

Läs också: 70-åring våldtog och stal från äldre – söker sänkt straff i Högsta domstolen

Annons

Annons

70-årige Vincent Carlsson har periodvis bott i Västerås och det var också där han var folkbokförd när han dömdes i tingsrätten den 4 augusti för flera fall av grova stölder och grova bedrägerier riktade mot äldre personer. De drabbade finns i hela landet eftersom mannen rest runt. Den 19 januari lurade han en kvinna i Hallstavik – andra offer finns i bland annat Småland, Västra Götaland, Östergötland, Västmanland, Hälsingland och Västerbotten.

Vincent Carlsson hann lura åtminstone ett tjugotal äldre personer innan han greps. Hans metod var att följa efter dem när de hade varit och handlat. Han utgav sig för att vara en representant från matbutiken och sade att han hade upptäckt en felaktighet med betalningen eller med deras kontokort. För att lösa problemet krävde han deras kort och kod. Därefter tog han ut pengar från deras konton. 

Under ett besök hos en äldre, sjuk kvinna begick han dessutom ett sexuellt övergrepp likställt med våldtäkt. Hans advokat ifrågasatte hovrättens dom i den delen och påpekade bland annat att den tekniska bevisningen inte var tillräcklig. Den invändningen fick dock inget gehör i Högsta domstolen.

Annons

Läs också: "Sveriges värste bedragare" inför rätta – stal plånbok från kvinna i Hallstavik

Läs också [+]: Storbedragaren Vincent Carlsson döms till flerårigt fängelsestraff

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan