Annons

Annons

Annons

"All vår kraft har gått till att hantera frågan" – Nya Tider portas från Bokmässan

Den högerextrema tidningen Nya Tider får inte ställa ut på nästa års bokmässa i Göteborg, meddelar bokmässans ledning. Orsaken är att bråket kring tidningen tagit för mycket uppmärksamhet från mässans innehåll.

Text

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT Chefredaktör Vávra Suk talar i Nya Tiders monter på bokmässan i Göteborg i oktober.

Annons

Frida Edman, tillförordnad mässansvarig med ett uppdrag som löper över mässan 2018, säger att det finns flera anledningar till beslutet.

– Framför allt har vi konstaterat att en fråga gällande en enskild utställare har blivit en så stark symbolfråga att all vår kraft har gått till att hantera frågan. Det har gjort att vi inte har kunnat ägna oss åt det som är viktigast för oss: att skapa en mötesplats mellan författare och läsare där litteratur och läsning står i fokus.

TT: Kommer ni att fortsätta debatten som denna fråga har aktualiserat på något vis?

– Bokmässan ska fortsatt vara en öppen arena och ett forum för samhällsdebatt men Bokmässan kan inte enbart vara det. Vi är också ett forum för kompetensutveckling för skolor och bibliotekarier, säger Frida Edman och säger att man nu kommer att utöka satsningarna på lärare och bibliotekarier – mässans största målgrupp.

Annons

Exakt hur satsningen kommer att se ut vet hon inte ännu.

Annons

"Debatten var för tyst"

Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink, som är ordförande för Svenska Pen, tycker att man borde ha tagit det beslutet för länge sedan.

– Men jag är glad att man har fattat det nu. Och jag tror också att om Bokmässan inte hade kommit fram till den slutsatsen så hade mässan haft svårt att överleva den polarisering som den här frågan skapade. Jag tror inte det fanns så mycket att välja på, säger hon.

Elisabeth Åsbrink ser Bokmässan som en viktig arena för författare och förlag och hoppas att man ska kunna blicka framåt nu. Samtidigt menar hon att Nya Tider aktualiserade en kärnfråga kring demokrati som måste debatteras mycket mer.

– Debatten var för tyst, det var för få som deltog och det blev för ointresserat av argument. Folk tog ställning för eller emot och sen blev det inget mer. I en sådan viktig fråga måste människor kliva ut mer, våga ändra sig och titta på sina egna och andras argument. Frågan är för viktig för att fastna i en polarisering och sedan hålla sig där.

"Absurt argument"

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk menar att argumentet om att tidningen stjäl uppmärksamhet "är en efterhandskonstruktion".

– Det är ett ganska absurt argument att säga att vi stjäl uppmärksamhet. Det är väl positivt att man har en utställare som är omdiskuterad och i hetluften, säger han.

TT: Hade ni tänkt ställa ut nästa år?

– Vi hade redan ansökt till 2018.

Annons

Enligt Suk har tidningen ännu inte hunnit ta ställning hur man ska förhålla sig till beslutet.

– Jag tror att vi kommer att få en debatt där många kommer att säga att Nya Tider fick rätt. Det pågår en censur och en mörkläggning och det här är ett bevis på det, säger han.

Annons

Många bojkottade

Beslutet kommer efter att Nya Tider tilläts ställa ut på de två senaste mässorna, vilket fick hundratals författare och flera förlag att bojkotta årets mässa. Därutöver valde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att marschera i närheten av den pågående mässan.

Inför årets mässa nekades den högerextrema sajten Granskning Sverige och förlaget Runskrift, som säger sig ligga bakom den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Björn Berglund/TT

Carl Cato/TT

Elin Swedenmark/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan